2012.04.10. 23:11 teddike

Game of Thrones: jelöltek helyett, HBO a trónon!

Címkék: sorozat hbo game of thrones 2011 2012 house stark winteriscoming wariscoming

Az utóbbi időben, bár kevés bejegyzésre tudok csak benevezni, próbálok pótolni mindent, főleg a nagyobb kedvenceket, vagy a hype-királyokat. Ezt a kettőt már csak azért is külön kell kezelni, mert pont a #got egy olyan cím, ami inkább utóbbiba tartozik, de erről kicsit bővebben később. Annyi bizonyos, hogy az HBO remekül választott és mivel a nézettség emelkedett a második évadra valamint a harmadik évad is berendelve, még minimum egy évig élvezhetjük a sorozatot a képernyőn. Bár ez a berendelés sokakat nem lepetett meg, többen is aggódtak, már csak a hatalmas költségek miatt is, hogy esetleg a HBO meghátrál a folytatóstól - én inkább abba a csoportba sorolnám magam, akik biztosra veszik a további évadok legyártását, már csak a presztízs és egyéb más hangzatos, de az HBO számára fontos indokok miatt. Ehhez azért tegyük azt is hozzá, hogy a két évad költségeit 150 és 170 millió dollár közé tudnánk elhelyezni, valamint ha átlagolva, 80 millió dollárral számolunk évadonként, akkor több mint 600 millió dollárjába kerül majd az HBO-nak, hogy legyártsák a még könyvben sem kiadott hetedik kötetet (nyolcadik évadot) is. A másik oldalon azért ott van az is, hogy az első évad DVD megjelenése rögtön az első napokban rekordot döntött, ami ha így folytatódik, valamint ilyen ütemben növekszik a sorozatért és könyvért, egy szóval, a történetért rajongók tábora, akkor az HBO-nak egy újabb befektetése fog megtérülni. 

Arya-Stark-Maisie-Williams-Helen-Sloan.jpg

A tűz és jég dala (A Song of Ice and Fire) regénysorozat George R. R. Martin agyából pattant ki, 1991-ben kezdte el írni a történetet, 1996-ban jelent meg az első könyv. A sorozatot 2009-ben kezdték el forgatni és 2011-ben mutatták be. Az első évad, az A Game of Thrones (Trónok harca) című könyvre építkezik, míg a második évad, az A Clash of Kings (Királyok csatája) címet viseli. Az első évad után híressé vált #winteriscoming idén a #wariscoming-ra módosult, és ahogy az első évadnál is, nem csak a jelöltek indultak meg egymás ellen, a rajongók hatalmas csapata is mozgásba lendült. Nagyon jó látni, illetve érdekes követni, ahogy ez a történet ennyire megtalálta az embereket, illetve ahogy képes volt a már korábbi rajongóit is újra megmozgatni. Rengeteg oldal foglalkozik a történettel, a könyvet zabálják, a második évad sikeresebb mint az első, és sorolhatnám. Ha üzletileg nézzük a dolgot, akkor talán kijelenthető, hogy az HBO ismét gratulálhat magának. 

A bevezetésben írt gondolatomat folytatva, én továbbra sem vagyok megelégedve a történettel. Ezt az első évad alatt is többször próbáltam jelezni, főleg twitteren, de eljött az idő, hogy itt is leírjam pár mondatban. A legjobb hasonlattal élve, nekem a sorozat eddig egy állandó petting, amiből nincs továbblépés, a csúcsra valahogy sosem jutunk el. Illetve azt is tegyük hozzá, ma már büszkén vállalom, hogy elképzelhetően a rengeteg network sorozat kiégette az agyam azon részét, aminek reagálnia kellene egy minőségibb szórakozásra. Bár egyértelmű, hogy ha minőségről van szó, akkor a #got a legjobbak közé tartozik, remek helyszíneken forgattak, a színészek hatalmas csapatáról ódákat lehetne zengeni. A legapróbb szerepre is képesek nagyon jó embereket találni, de ez valahogy nem elég. Azt is értem, hogy itt a történet nem feltétlenül előre halad, sokkal inkább terjeszkedik, nagyobb területet járunk be, sokkal több szereplővel találkozunk. Ezt 10 részben és heti 45 percben nagyon nehéz beilleszteni úgy, hogy az ne legyen csapongó. Illetve az is teljesen világos, mivel egy könyvből dolgoznak, itt nem lesznek az első rész végére megírt hatalmas durranások, az évad végére sem várhatunk feltétlenül cliffhangert. Elmesélnek egy történetet, melyben a legnagyobb csapás, sokak számára, akár a kilencedik részben is jöhet és nem feltétlenül a végén. 

house_stark_got.jpg

Pro és kontra, minőség szempontjából toppon vagyunk, történet viszont nem tud lekötni, várnám a durranást, a beszéd helyett látni akarom, ahogy végre nem csak a szavak erejével győznek le valakit. A háborúról, az északi "szörnyekről" nem csak ódákat szeretnék hallani, sokkal inkább akcióban is mutatkozhatnának végre. A másik oldalon viszont, ezt is azért le kell írni, vannak olyan percek, amik miatt egyszerűen elképzelhetetlen, hogy letegye az ember ezt a sorozatot, és nem a villanó mellekre gondolok, sokkal inkább pl. a második részben Lena Headey és Peter Dinklage jelenetére. Ha ítéletet kellene mondani, akkor egyrészt a 39 percig épített majd 2 percben lezárt részekhez szokott agyam átkapcsolása után, a nagyon megkedvelt karakterek miatt nézni kell a sorozatot, amíg Arya és Jon Snow mozogni fog a történetben, én is követni fogom minden, kisebb-nagyobb szenvedésem ellenére. 

Azt külön ki kell emelni, és talán erről valamikor hosszabban is lehetne írni, hogy az HBO nem "szívta" meg a második rész kikerülését. Erről lehet vitatkozni, hogy mennyire éri meg "valamit" online kiereszteni, eddigi tapasztalatok alapján, a legtöbb oldal nem tudja garantálni, hogy csak az "előfizetők" számára legyenek elérhetőek az adott részek, és így, ebből a megközelítéséből, akár nézettségi eredményeket is befolyásolhatnak. Az is igaz, hogy elvileg csak az európai nézők láthatták a második részt, valamint a borzasztóan rossz (értsd: nagyon szar) minőségben felpakolt részek is inkább arra buzdították az embert, hogy ha teheti, valamikor ismételje meg főleg Arya történetének a megismerését. De egyértelmű, hogy a premier előtt kikerült részek inkább negatív irányba vihetik el a számok alakulását.

Két rész már a zsákban, nyolc maradt, valamint a harmadik évad berendelésének a híre, ami a harmadik könyv első felét jelenti. A végére annyit még engedjetek meg, hogy ha családod kell választani, akkor a korábbi karakterek miatt is, a Stark család mellett tegyem le a voksom (akik olvasták a könyveket, remélem ezen nem nevetnek, annyira). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr494381868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása