2016.01.03. 22:53 teddike

Filmes, sorozatos - ilyen volt - Második rész

Címkék: sorozat film hashtag ezt néztem 2015-ben top 10 2015

Unjátok már a listákat? Esetleg jobban aggaszt, hogy holnap suli, meló, közel a vizsga és hasonlók? Akkor itt van még egy listás bejgli, hogy jobban teljen a nap. De előtte, volt egy ilyen naplóm, ami szerint 2015 sem volt szar év, és egy filmes lista is, ami szintén bizonyítja, hogy jó dolgokat nézhettünk. A sorozatok pedig úgy szaporodnak, mint legtöbb országban a csatornák, amik közül választhat a mezei néző, és hiába a hatalmas kínálat a végén úgy is a megszokott helyen köt ki mindenki. Vagy, pár évente, eldönti, hogy most változtat és beenged egy másikat az életébe. Bár nem biztos, hogy ez volt életem hasonlata, de a sorozatos piacon is valami hasonló zajlott, zajlik az utóbbi években. Egyre nagyobb a felhozatal, egyre több a játékos a piacon és a néző olykor azt sem tudja, hogy mit nézzen. Amíg ezelőtt pár évvel még mondjuk 50 erősebb versenyzőből kellett dönteni, addigra ma már több mint 300 újdonsággal is lehet számolni egy évre lebontva. 

De az egész folyamat az amerikai nézők szokásain is könnyen levezethető és ha nem is rögtön, vagy nem feltétlenül könnyen kimutathatóan, de szépen lassan lejön hozzánk is minden szokás, brand. A network, kábel vagy esetleg premium pay csatornák mellé, mint gyártók, bejöttek a nem lineáris platformokra szánt tartalmak. A Netflix, Amazon már-már megszámolhatatlan és/vagy követhetetlen mennyiségben rendeli az újoncokat, a Crackle, Playstation és Microsoft is próbálkozik, ami egyfelől jó, hiszen végtelen mennyiségből tudunk szemezgetni, nincs olyan, hogy végére értünk valaminek és nincs mit nézzünk. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy elmehetünk olyan sorozatok mellett, amiket biztosan imádnánk, de egyszerűen nem jut el hozzánk. 

A hab a tortán pedig, hogy a környező országokban és nálunk is szemmel láthatóan megindult a saját gyártású dráma sorozatok gyártása és virágzása. Ami csak tovább növeli a korábban emlegetett listán található sorozatok számát, viszont legalább hazai kedvenceinket is láthatjuk a képernyőn. Ettől függetlenül, a nagy merítés a US vagy UK területről érkezik még akkor is ha manapság már nagyon jó spanyol, francia vagy akár cseh sorozatokat is lehet nézni.

aranyelet.jpg

Na de, térjünk vissza oda, hogy sorozatos listák. Mondom a játékszabályokat. Szóval van egy, amin az első évados, csak és kizárólag 2015-ben bemutatott újoncok vannak, akár csak egy rész alapján rangsorolva. Aztán jön egy lista, hogy a már legalább két évadot megélt szériák között mik a személyes kedvenceim. A végére pedig, de lehet külön posztban, érkezik egy sorozatos eyecandy lista is.

Top 10 2015 - Első évados / Bemutatkozó sorozat

10. Válótársak / Aranyélet / Egynyári kaland

Ahogy fentebb is írtam, nagyon jó évet zárhattak a hazai sorozatokért rajongók. HBO, RTL és MTVA gyártásban három elég jó, minőséginek mondható sorozatot kaptunk. Nem mondom, hogy minden percet élveztem ezen újoncoknak, de dicséretes amit összehoztak. Érdemes bepróbálni őket.

9. Wicked City

Ezt inkább a személyes élmény teszi a listára. Első és remélhetőleg nem utolsó látogatásom Los Angelesben idén májusban volt és sikerült pont azon a környéken lakni, ahol elég sok jelenetét forgatták a sorozatnak. Illetve a főszereplőkkel is tudtam találkozni, ami miatt kicsit más szemmel nézhettem az első részt. Ezek után már persze mindenki számára hihetetlen lenne ha azt mondanám, hogy ettől függetlenül tetszett a felütés, de ezt most hagyjuk is. Csak a pilotig jutottam, de a varázs kitartott legalább.

8. Supergirl

Fasza kis feelgood pilotot kaptunk, baromi jó humorral és teljesen elviselhető megvalósítással és színészekkel. A folytatás már teljesen más tészta, de a pilot megnyert magának teljesen.

7. Blindspot

Ha highconcept és network sorozat, akkor az egyik győztese 2015-nek nálam a Blindspot lett. Nagyon remek felütés, teljesen jó alapanyagok. Kell ennél több?

6. The Player

Ha eljutottatok eddig és még nem röhögtetek, akkor ennél a címnél biztosan fogtok. Pedig, nagyon jó akciók, látványos megoldások, jó főszereplők, annak ellenére, hogy a szőke "jócsaj" szerep az elején nagyon idegesített és egy tök jó sztori (is lehetett volna hosszabb távon).

5. Into The Badlands 

Eléggé utolsó pillanatos befutó lett, de a pilot és a teljes évad is élt a megadott bizalommal. Kellemes meglepetése lett az év második felének, ráadásul ezek a verekedések, plusz a sztori? Nagyon várom/várnám a folytatást.

4. 12 Monkeys

Nem felejtettem el, hogy az év elején mennyire jó élményt hozott a 12 Monkeys és egyike lett azon sorozatoknak, amiknél élek azzal a fura kis szokásommal, hogy az utolsó két részt majd csak akkor fogom megnézni, ha elindul az új évad. 

3. The Man in the High Castle

Annak ellenére, hogy kicsit unalmas lett az első rész bizonyos jeleneteivel, hangulatilag és a története miatt teljesen levett a lábamról. Áradoztam már róla korábban, de azóta annyi történt, hogy kint a teljes évad, Amazon berendelte a második etapot, szóval, siker!

2. Mad Dogs

Kétszer kellett megnéznem az első részt ahhoz, hogy biztosra menjek. Jön a teljes évad, ami azt jelenti, hogy folytatódik a négy plusz egy barát története. Január 22 már nincs is olyan messze.

1. Narcos

Ha a 2015-ös évből legalább egy újonc Netflix sorozatot meg akartok nézni, akkor ez legyen az. Többet nem mondok, mert ha elkezditek úgy is levesz a lábatokról, és nem azért mert Netflix.

narcos_tv_series-791611361-large.jpg

A végére egy kis magyarázat, ha már Netflix. Az egész binge watching egyik "lényege", hogy nem az első résznek kell működnie, nem az dönti el, hogy milyen a teljes évadról kialakult véleményed. Viszont, lehet kicsit a középkorban maradtam, de nálam a Daredevil és a Jessica Jones sem tudott levenni a lábamról. Egyszerűen nem tudtam folytatni őket, pedig előbbi esetében még elverekedtem magam a 4. részig, a Jessica Jones viszont teljes parkoló, egyelőre.

Top 10 2015 - Visszatérő - Személyes kedvencek

10. Arrow / The Flash

A DC Comics is elkönyvelhet magának egy nagy sikert a the CW csatorna pedig még ennél is többet. Az az igazság, hogy a Flash indulásával sikerült megszeretnem az Arrow-t és a sok crossover miatt, azt gondolom ezek ketten nagyon jó párost alkotnak és a sztorival is tudnak jókat húzni, látványos, pörög, igaz network motorral megtámogatva, de ez most nem feltétlenül rossz.

9. Agents of S.H.I.E.L.D.

Kellett két évad, de beérett a sorozat és a harmadik etappal valami nagyon faszát sikerült villantaniuk. Nagy a csend a Marvel sorozat körül, de ha így folytatják, remek évadot sikerül majd lerakniuk az asztalra, ráadásul egy olyan évben, amikor lesz filmes támogatás.

8. How To Get Away With Murder

Egyik személyes kedvencem főleg Viola Davis miatt, és az egyik legjobb network sorozat számomra.

7. Banshee

Mondanám, hogy ha nagyon beteg sorozatot akartok nézni, akkor itt van, de ez nem lenne igaz, nem beteg, annyira. Viszont megszerettem nagyon Banshee kis lakosságot, sajnálatos, hogy 2016-ban jön az utolsó évad.

6. Ray Donovan

Az idei évad talán nem lett a legjobb, de ettől függetlenül, még mindig nagyon szeretem Ray-t, a sztorit, a karaktereket.

5. Homeland

Ki gondolta volna, hogy van visszaút, hogy lehet ez még jó? Na, vissza a képernyők elé, jó lett az európai verzió. Berlin remek választás, mint ahogy a sztori is nagyon friss eseményekkel operál.

4. The Leftovers

Közel tökéletes lett ez a második évad! Pont. De akkor miért nem ez az első, kérdezhetitek egészen nyugodtan. Azért mert jöttek a...

justified_1.jpg

3. Justified

Ugye senki sem felejtette el, hogy idén elköszöntünk tőlük. Na de milyen évaddal? Áh, nagyon hiányozni fog. Pedig nem mindig volt ez ennyire tökéletes.

2. Fargo

Annak ellenére, hogy az első évadot nem tudtam befejezni és tudom, hogy a második évadban nagyon sok utalás volt, még így is az 2015-ös személyes kedvenceim között a második helyre jött fel. Remek!

1. Game of Thrones

Nem olvastam a könyveket, na jó, az elsőt igen, viszont idén az ötödik évad mellett, az első négyet is sikerült ledarálnom, szóval volt egy kis GoT láz. Lehet ennek is köszönheti, hogy idáig mászott fel ezen a listán. Nagyon várom a folytatást és nem csak azért mert tudjuk ki semmit sem tud, de majd most, hátha...!

A sorozatos eyecandy majd később, ezek a listák így is elviszik az ember összes erejét (NEM). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr528233850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása