2008.07.29. 22:31 teddike

X-Akták (elmélkedés)

Címkék: film mozi 2008 x files i want to believe

Vannak dolgok, amikről még akkor is írni kell, amikor lehet semmi értelme, de hagy annyira mély nyomokat az emberben, hogy szeretné papírra vetni. Így vagyok lassan én is az Aktákkal. Telik az idő, érlelődik bennem a film, és egyre jobban azt érzem, hogy ezt baromira elszúrták. Ez az írás már sokkal inkább spoileres lesz, meg a történetről is lesz szó, csak saját felelősségre tehát.

Ott kezdeném, hogy ez egy kult sorozat, ezt azért tudnunk kell. Mulder és Scully sokáig szórakoztatta a közönséget, és ebben az a vicces, hogy rengeteg olyan történetet ismertünk meg, ami ezerszer jobb annál, amit most a filmben bemutattak. A sorozat 1993-ban kezdődött, és 2001 végén ment le az utolsó rész. Mulder hamarabb kiszállt a sorozatból. Milyen körülmények között, és miért azt talán tudja mindenki. Annyi viszont biztos, hogy ha csak Mulder részeit nézzük, 174 epizódon keresztül ment a lehetetlen ellen, illetve nyomozott, meg hitt abban, hogy vannak földönkívüliek, megmagyarázhatatlan dolgok, és ezeknek olykor elég nagy szerepük lehet.

Azt akarom ezzel mondani, hogy a rengeteg rész alatt, nagyon sok olyan történet volt, ami ezerszer jobban lekötött, és rémisztőbb volt mint ez. Tegyük hozzá, vannak olyan részei a sorozatnak, amiket szerintem a legtöbb rajongó még mind a mai napig ismer, emlékszik rá. Megvannak a kedvencek, amiket a kritikusok is szerettek. Ehhez képest nem értem, miért kellett elővenni egy ilyen történetet?

Az addig rendben van, hogy be kellett mutatni kicsit Mulder-t illetve Scully-t, hogy merre vannak jelenleg, de valami régi ügyet elő lehetett volna kaparni, amelyikben szerepel a nevük. Nem pedig azért felkeresni őket, mert van valami látnok, aki érzi/látja hogy mikor és hogy rabolták el az egyik ügynököt. Az a nagy bajom, hogy ezzel az egésszel iszonyatosan lenyomták a sorozat értékét, és sajnos ebben mindenki hibás.

A napokban olvastam egy riportot Mulder ügynökkel, illetve természetesen David Duchowny -val, és azt merte nyilatkozni, hogy ez egy sokat sejtető, nagyon félelmetes, és izgalmas rész lesz, ami nagyon hű tud maradni a sorozathoz, illetve az ottani részekhez, mivel ez a sorozat volt adott időben a legrémisztőbb a tv-ben, így most ehhez térnek vissza. Ha ezt viccnek szánta akkor rendben vagyunk. Ezt sajnos komolyan semmilyen szempontból nem lehet venni. Nagyon sok embert akartak megvásárolni azzal, hogy ez itt "A" nagy X-Akták következő része, de baromira nem tettek mögé semmit.

Az is kiakasztott egyébként, hogy az egész filmben egyszer sem lőnek. Illetve a plakáttal ellentétben Mulder egyszer sem fog pisztolyt a kezébe. Ami ennél is rosszabb, az a havas kép, amin sok a vér, ott vannak a helikopterek, az úgy kamu ahogy van. Sajnálom, hogy ide jutottunk, de az első hétvége bevételeit nézve nagyon sok kellene ahhoz, hogy a készítés költségeit visszahozza a film, és még több ahhoz, hogy sikeresnek mondható legyen. Az első film (1998) ehhez képest nagyon jól hozott.

Van egy olyan rossz érzésem, és ezzel nem temetni akarom a dolgokat, de ez volt az utolsó X-Akta amit láthattunk. Nem hiszem, hogy ezek után még valamikor össze akarják hozni ezt a két karaktert. Természetesen ne legyen igazam. De David Duchovny szerintem köszöni szépen jól megvan a sorozatokkal jelenleg is. Egy új karaktert kapott, és jelenleg ebben a szerepben sokkal jobban tetszik, mint Mulder ügynököt alakítva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr763140434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása