2009.05.19. 23:04 teddike

Castle - Első évad finálé

Címkék: sorozat castle 2008 2009

Ki gondolta volna még az első rész után, hogy ekkora szerelem lesz ebből? A helyzet úgy hozta, hogy a Castle a midseason legszerethetőbb újonca lett. Nem volt mondjuk nehéz dolga, hiszen nem valami elit ligában indult, de még így is nagyon könnyen a hétfői nap kötelező darabja lett. Ezzel tovább erősítve az amúgy sem gyenge hétfői felhozatalt. Az idei évadban már megismert sikerreceptet viszi tovább a sorozat, hiszen a felállás csöppet sem meglepő, de mégis olykor jobban élvezhető, mint a Mentalista esetén. Igen, ehhez kell hasonlítanunk, hiszen hasonló cipőben járnak. Egy, a rendőrök mellett dolgozó külsős van a középpontban, aki munkájával segíti a nyomozást. Az évad végére bizony a Castle részeket jobban vártam, és jobban is tetszett Nathan Fillion alakítása. Mondom ezt úgy, hogy elvileg azért nem one man show-ról beszélünk, mégis az lett belőle, és ez hatalmas hibája az első évadnak. Azért mondom így, mert azóta már tudjuk, hogy lesz folytatás, és ennek fényében reménykedhetünk, hogy összeszedik magukat az írók. (A kép alatt lévő írás tartalmazhat spoilereket is:)

castle season 1

Az első pár rész után azért Nathan Fillion mellé felnőtt Stana Katic is, de az ő alakítása mégis sokkal hullámzóbb lett, emiatt pedig összességében mégsem tudom azt mondani, hogy méltó ellenfele lett volna Castle-nak. Ellenfél alatt jelen esetben azt kell érteni, hogy van egy nagyon kedvelt bestseller író, aki ontja magából a poénokat, vannak kapcsolatai mindenhol. Ráadásul a rendőrség kapitányával, a polgármesterrel és azok barátaival pókerezik. Ezt kellene valahogy a Stana Katic által alakított karakternek lehűteni, visszamondani, de nem nagyon megy neki. Igaz voltak az évad során priceless jelenetek, amikor bepróbálkozott, azok többnyire mindig sikerrel járt.

Még azt is érdemes tudnunk, hogy az első évad, és ilyenkor csak 10 részről beszélek, mindegyik része egy külön esettel foglalkozott. Emiatt bármelyik rész bepróbálható, megismerkedhetünk a szereplőkkel. Mégis egy kicsit ellent kell mondanom magamnak azzal, hogy az évad második felére megpróbálták azért Kate Beckett nyomózó életét/múltját kicsit jobban bemutatni, megtudtuk miért lett rendőr, és azt is, hogy az anyukája halálával kapcsolatban azóta sem találták meg a gyilkost. Castle az utolsó részben, kapcsolatait felhajtva próbált találni valamit, még annak ellenére is, hogy Kate ezt teljesen megtiltotta. Innen kitalálható, hogy a kettőjük viszonyát nagyban befolyásolni fogja majd a Castle által folytatott nyomozás. 

Ha már a szereplőknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni a többi mellékszereplőt is. Főleg Castle családját. Castle anyukája szintén remek találat volt, úgy látszik a nagymamák/anyukák szerepére idén nagyon jó arcokat sikerült összeszedni. Castle lánya akár az egyik legjobb szereplő is lehetne, hiszen amit apucival leművelnek az tényleg zseniális. Nem tudom kinek az ötlete volt, hogy apa - lánya kapcsolat ennyire jól működjön, de innen is pacsi érte.

Mivel nyomozós sorozatról beszélünk, érdemes azt is megjegyeznem, hogy a nyomozás maga azért annyira nem izgalmas. Olykor unalmasnak hathat, sőt elég korán kitalálható, hogy ki a gyilkos/elkövető. Viszont a nyomozás során Castle és Beckett tényleg remekül (próbál) játszani egymással, ami nagyon sokszor megmenti a helyzetet. 

A biztos második évad tudatában könnyebb pontozni is, 6/10 a teljes évadra és a zárásra is. Csak azért ennyire alacsony ez, mert egyrészt a második évadra ott a lehetőség, hogy ennél jobbak legyenek, másrészt viszont a nyomozás mint mondtam gyenge és Stana Katic-nak is fejlődnie kell. Mindenesetre zárom azzal a bejegyzést, amivel elkezdtem, a midseason legjobbja lett számomra, és emiatt várom nagyon a folytatást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr343141207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása