2009.02.17. 20:33 teddike

The Reader (A felolvasó)

Címkék: film 2009 the reader 8 csillag

A film után hosszan bambultam magam elé, és azon gondolkoztam, hogy vajon ennek most mi is a lényege? Mi lehet az, amit mondani és tanítani akart nekünk? Biztos van egy ilyen szándéka, de jelenleg a rengetegben nem találom, vagy egyszerűen csak nem értem. Bernhard Schlink regénye alapján készült film nagyon sok mindenről szólhat, nagyon sok minden van benne, amin elgondolkodhat az ember, és talán ez az egyik erőssége. 

the reader

Régen bátorság kellett ahhoz, hogy pár napon belül olyan filmeket nézzek csak, amik elég komoly témákat pengetnek meg, ami a szórakozás egy másik oldalát nyújthatják. A felolvasó kapcsán nem tudtam mire számíthatók, innen onnan voltak sejtéseim, de nem tudtam összerakni a teljes képet, és ez nagyon is jót tett a film megítélésének. A történet nehezen leírható, de röviden annyi, hogy Michael Berg még kamaszként megismerkedik egy idősebb nővel, aki segít egyszer rajta. Majd miután hosszas betegségéből kigyógyul felkeresi a nőt, hogy megköszönje segítségét. Kapcsolat alakul ki köztük, az akkor 15 éves Michael szerelmes lesz a nőbe, és kezdetben szexuális kapcsolat mellé megérkezik a könyvek/történetek iránti szeretet is. Hannah szereti ha Michael történeteket olvas fel neki, és együtt töltött perceik a testiség mellett, az olvasással is telnek, egészen addig, amíg Hannah hirtelen eltűnik. Michael éli tovább életét, egyetemre kerül, ahol jogi tanulmányúakat folytat, majd ennek során ismét találkozik a régi szerelmével. 

Sokat gondolkodtam azon, hogy érdemes lenne kihagyni az elmesélésből Hannah igazi szerepét a filmből, de aztán rájöttem, hogy nehéz megérteni a film második részét ennek megtudása nélkül. Mégis úgy gondolom, hogy hatalmas fordulat ez, ami teljesen másfelé viszi a történetet, más gondolatokat szül az ember fejében, amikor előkerül az SS és Auschwitz. A film második része Michael részéről egy hatalmas önemésztés, amiből talán soha nem került ki. De ettől is nagyon jó ez a történet. Sajnálom, hogy egy olyan időszakban jött, amikor tele vagyunk jó filmekkel. Biztos vagyok benne, hogy a jobb megértéséhez sokkal több idő kell, mint pár nap.

Sokkal több idő kell ahhoz is, hogy felfogjuk és meglássuk azt, hogy Kate Winslet mennyire hatalmasat alakított benne. Remekül játszotta Hannah szerepét, és rengeteg arcát megmutatta nekünk, ami joggal érdemelt és érdemel sok díjat. A filmben több hatalmas pillanat volt, amit talán akkor nem is vesz észre az ember, de nagyrészt Kate Winslet játéka ettől nagyon jó, és rakjuk ide Ralp Fiennes nevét is, akinek a visszafogottsága mögött iszonyatosan nagy érzelmek tombolnak. A végén, az írónővel való beszélgetése egyszerűen fantasztikus. 

A téma viszont, amit megpengetnek nagyon erős, nagyon komoly, nem is szívesen foglalkoznék vele. Mindenkinek saját magának kell levonnia a megfelelő következtetéseket az akkor történtekről. Talán a kettősség az, amit Michael-nek is egész élete során cipelni kellett. Látta az egyik oldalt, és hallott/olvasott a másikról. Egy biztos, más szemszögből mutatja be az akkori eseményeket a film, de azt hiszem ez is egy nagyon jó oldal. 

Mennyire tetszett nekem a film?! 8/10! Egy csodálatos Kate Winslet, és egy kevésbé átlagos történet. Egy dolgot sajnáltam csak, a második rész kevésbé lett pörgős. De még így is egy nagyon jó film, amit mindenképpen érdemes megnézni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr63140968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiburi · http://www.tiburi.hu 2009.06.19. 07:17:00

Szia, teljesen egyetértek a gondolatokkal. Azt viszont - lehet hogy a poén lelövésének elkerülése miatt - de hiányzik a gondolataidból a "szégyenérzetek" különös párhuzama. A Nő gyermekkorból hozott és nem ismertetett hiányossága, valamint a fiú kicsit magasabb szintű etikája. A nő tulajdonképpen egy egyszerű szégyenérzet miatt követ el olyat, ami miatt mások szégyenkeznek... Fura film, de jó. ÜDV!
süti beállítások módosítása