2010.02.04. 23:50 teddike

Avatar: Minden idők (pontpontpont)

Címkék: film avatar box office

A héten véglegesen is történelmet írt az Avatar, nem mintha ez eddig kérdés lett volna. A cím magyarázatra szorul, és ezt próbálom majd kicsit elemezgetve megfejteni mindenki számára. Hiába a számok, és az összehasonlítás, azért ez még nem minden, de ne vegyük el a film érdemeit, mert nem kevés van neki.

Kezdjük ott, hogy a december középen bemutatott film nem talált legyőzőre. Immáron a 7. hétvégéjét nyerte meg, és hétköznap is szépen menetelt előre. Hogy meddig? Nos, 47 nap alatt másodjára is elsüllyedt a Titanic, köszönhetően a hatalmas bevételeknek.

avatarJanuár 23-án megdöntötte a Titanic nemzetközi bevételeit (ezzel egyébként mindig bajban vagyok, szóval összbevétel mínusz amerikai bevételek) majd január 25-én az összbevételek alapján is az első lett. És egészen február 2-ig kellett várni, hogy az amerikai bevételeknél is az élre álljon. A Titanic 252 nap alatt érte el egyébként a "hazai" 600 milliót, ezt az Avatar 47 nap alatt tette meg. Az összbevételek pedig már 2 milliárd dollár felett vannak. A Titanic 1,8 milliárdos rekordja tehát a feledésbe merülhet szépen lassan. James Cameron újra a csúcsra ért.

Mint ahogy eddig is nagyon jól tudtuk, az éremnek két oldala van mindig. És ne legyünk vakok annyira, hogy csak ezeket a hatalmas számokat figyeljük, még akkor sem, ha meggyőzőnek mutatkoznak. Az Avatar hazai bevételeinek 81% 3D vetítésekből származik (64% normál 3D 16% IMAX 3D). Ehhez tegyük hozzá azt is, hogy 7 és 8 dollár között van egy átlagos jegy ára (Titanic idején 4 - 5 dollár között volt). Az IMAX 14 dollár felett mozog. Ezekkel csak annyit szerettem volna mondani, vagy arra rámutatni, hogy ha okosan gondolkodunk, a 3D és az IMAX miatt jelentősen megnövekedhettek a bevételek, de ez még nem azt jelenti, hogy mondjuk annyian látták a filmet, vagy vettek rá jegyet, mint mondjuk a Titanic-ra. Van még egy érdekes lista, ami az inflációval is számol (a legtöbb év legtöbb filmjét) figyelembe veszi), ezen "csak" a 21. az Avatar. Mondjuk kit érdekel, hogy az Elfújta a szél az első?

Tudom ez kicsit most szőrszálhasogatás volt, be is fejezem. Az Avatar a héten még "csak" az 50. napjánál tart. Elnézve a heti filmeket, még ezt a hétvégét is az élet fogja tölteni. De nem is ez a lényeg, maradjunk annál, hogy még súlyos milliók fognak befolyni, és szerintem senki sem tudja megmondani, hogy hol a vége. 2,1 milliárd vagy 2,5 milliárd?

A bejegyzés végére még annyit, hogy a Titanic 200 millióból készült, illetve már akkor is lehetett hallani arról, hogy a hajó elsüllyesztéséhez kialakított medence és az "egyéb" költségek 200 millióra rúgtak. Az Avatar ehhez képest hivatalosan 240 millióba került, plusz még jön a technika és az előbb nem említett marketing. Ha ezt mind figyelembe vesszük, akkor az Avatar közel 500 milliónál állhatott meg. De ez csak találgatás és okoskodás.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr333141947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donnie · http://donnie.blog.hu/ 2010.02.06. 15:39:49

Az inflációhoz igazított bevétel inkább érdekességnek jó, sok tényezőt figyelembe kell venni az elemzéskor, nem ad pontos képet azért. Valóban jogos volt felhozni a magas IMAX jegyárakat, de azt se felejtsük el, hogy az átlagban - 10-15% közötti minimális esések után nem kell magyarázkodnia Cameron-nak. Ismét egy mindenkinek szóló filmet tett le az asztalra , pontosan tudja mi kell a sikerhez. Személy szerint számítottam a sikerre, amihez, elsőre tán furcsának hat, de a bemut. időpontja is nagyban hozzájárult, azonban annak mértéke még engem is meglepett. A film minőségéről most inkább nem szólnék, lévén a bejegyzés a film B. O. sikeréről szól, így csak annyit, hogy nagyon remélem a következő Cameron projekt a Battle Angel lesz és nem az Avatar 2.
süti beállítások módosítása