2010.09.11. 15:01 teddike

Nikita - Pilot (1x01)

Címkék: sorozat nikita 2010 2011

Májusban, mikor a The CW közölte, hogy mely sorozatokat kérte be a következő évadra, kicsit bután néztem. Egyrészt azért, mert csak két szériát rendeltek, másrészt viszont a Nikita már akkor sem fért bele az általuk elképzelt és bemutatott világba. Nem igazán illeszkedik a csatorna színvilágába, de lehet pont ez a siker kulcsa? Ma már kicsit felesleges elmélkedés helyett, hiszen itt a pilot, beszéljünk arról, hogy eddig láthattunk egy adatlapot, volt poszter és természetesen előzetes. Így a Hellcats-hez hasonlóan, itt is fel tudtuk építeni magunkba, hogy mire is számíthatunk, mit várhatunk. Plusz ehhez azért azt is tegyük hozzá, hogy nem a semmiből kellett a csatornának a Nikita kultuszt felépíteni, 1990-ben, Luc Besson-nak köszönhetően már volt egy hasonló címmel ellátott film, és volt egy öt évadot megélő kanadai sorozat is (1997-2001) La Femme Nikita címmel. Ettől függetlenül a CW nyomta az előzeteseket, a hype hatalmas lett, talán túlságosan is, az eredmény pedig egy közepesnél jobb kezdet, amit mindenképpen érdemes majd tovább követni.

nikita

A pilot története, a legtöbb sorozatéhoz hasonlóan elültette a magokat. Sikerült megismerkednünk Nikita-val, megtudtuk, hogy halálra ítélték, majd egy titkos szervezet megtalálta, megmentette majd bérgyilkost faragott belőle. A sokak számára halott csaj tehát elkezdett dolgozni, azt viszont ő maga sem gondolta, hogy évekkel később, minden tiltás ellenére szerelmes lesz egy külsősbe, ami a szabályok szerint tilos. Ennek eredménye az lett, hogy barátját megölték, így Nikita tulajdonosa/munkaadója ellen fordult, kilépett, kezdetben menekült és eltűnt a radarról, majd évekkel később visszatért, hogy elpusztítsa azokat, akik a boldogsága útjába álltak. Mi a visszatérésnél kapcsolódunk be a történetbe. Megkapjuk az apró visszaemlékezéseket, megismerkedünk a Division nevezetű szervezettel, vezetőjével és alkalmazottjaival, valamint a kiképzésen lévő bérgyilkosok közül is bemutatnak nekünk párat.

A szereplők innen-onnan összeszedett többnyire ismerős arcok. Maggie Q-t szerintem már sokan ismerjük. Nem egy helyen láttuk a vasággyal max. 50 kg-t nyomó színésznőt, akinek a játékával semmi gond nincs. És bár olykor vetkőzik is, szerencsére nem ez a legjobb tulajdonsága. Pont ezért nem az eyecandy faktor miatt emelném ki őt. Ettől függetlenül nehéz dolga lesz, hiszen hétről hétre kell bizonyítson, ami a történet felépítését elnézve nehéz lesz. Főszereplőként emelném még ki Lyndsy Fonseca nevét, akit érdemes megjegyezni. Nekem eddig kellemes meglepetés volt a jelenléte. Ráadásul már korábbról is ismerhettük, hiszen a Desperate Housewives és a How I Met Your Mother szereplője is volt. A csapatot erősíti Shane West, akit a Vészhelyzetben láthattunk hosszú éveken keresztül.

A megvalósítás nem tipikus CW stílus, vagy csak nekem nem tűnt fel. Bár itt is folyamatosan szól valami a háttérben, nem volt zavaró, olykor síri csendet éreztem, ami annak is köszönhető, hogy volt pár egészen izgalmas jelenet. Az akció-faktor ha nem is legmagasabb, számolni kell vele, és ebben a szereplők is egészen jól mozognak. A visszaemlékezések képi világa illeszkedik a csatorna rendszerébe, a többi kicsit darkos, szürkés, és emiatt egészen hangulatos is. A párbeszédek bár kicsit egyszerűek, vannak problémás részek, nem feltétlenül okoznak nagy csalódást. Mint ahogy a pilot története is tartogat kellemes fordulatokat, az írók tehát nem végeztek rossz munkát.

nikita

A felütés, a kezdet tetszett. Hibáival együtt szórakoztató volt, nem volt benne sok üresjárat, egészen jól elvoltam. Ráadásul, korábban már céloztam rá, nem a csajokkal vettek meg, nem a kifelé mutogatással, hanem azzal, hogy történetet próbáltak mesélni. Egy kemény, drogos csaj felemelkedését, majd a rendszerrel való szembefordulását, motivációját kellett bemutatni. Főleg azért, hogy innentől részről részre kapjunk egy esetet, amit a maga módján majd tönkretesz, plusz lesznek visszaemlékezések, egészen jó részek is állhatnak előttünk, ha nem szúrják le - egyelőre mindenképpen bizakodó vagyok. Ami pontok tekintetében is megmutatkozhat, hiszen egy 7/10 repül is erre.

Nézettség szempontjából is jól teljesített a kezdés. Az The Vampire Diaries felvezetésre rá tudott pakolni össznézettségben. 3,6 millióan voltak kíváncsiak az első részre. Ez demóban a következő számokat jelenti: 18-49: 1,4 ; 18-34W: 1,9. Ilyen számokat egyébként, ebben az időpontban a csatorna már elég rég produkált. És azt is tegyük hozzá, hogy amerikai foci ellen szaladt Nikita, amit több mint 22 millióan néztek ekkor -> ennek tudatában mindenképpen dicséretes az előbb leírt eredmény.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr633142705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atyesz 2010.09.12. 00:29:27

Bejött a pilot, pedig most hallottam róla nálad, hogy lesz. Lehetne nagyon sok hibát találni az első részben, azért a széknél röhögtem, de kíváncsi vagyok a folytatásra.

zolee 2010.09.12. 00:31:09

Most, hogy írtad Atyesz, én is megosztom rövid véleményemet: tetszett, jó volt, jöhet a folytatás, bár lehet, hogy majd egybe fogom nézni inkább. Mindenre nincs időm.

davek 2010.09.12. 20:33:06

Nagyon nem különbözik a véleményünk, maradok a folytatásra, tetszett a pilot

mesko 2010.09.15. 17:48:24

én is bizakodó vagyok :), nekem is tetszett...

Ismeretlen_37501 2010.09.15. 17:54:00

Mesko, örülök, hogy írtál, már kezdtelek hiányolni :) a héten jön a Nikita folytatás, reméljük az is tetszeni fog.

Ismeretlen_10401 2010.10.09. 13:52:43

quilty pleasure :D Jaden-t kicsit utálom :D

Ismeretlen_37501 2010.10.11. 15:29:27

Lyndsy Fonseca - lassan csak miatta nézem. De itt is igazad van, ez is "guilty" kategória.
süti beállítások módosítása