2008.03.28. 17:10 teddike

Eastern Promises ( Gyilkos ígéretek )

Címkék: film mozi 2008 eastern promises 7 csillag

Komolyan mondom, akkor tud nagyot ütni egy film, ha nagyon keveset tudunk róla. Itt van ez a film is. Láttam, hogy majd jön moziba, gondoltam meglepem magam egy új filmmel, leszedtem, megnéztem, és rögtön az elején azt mondom, hogy jó volt.Viggo Mortensen végig nagyon jó, London, illetve az orosz maffiás vonal tetszett, de ne rohanjunk ennyire előre.


A történet nem is annyira kitalálható, vannak benne kellemes fordulatok, és pár olyan jelenet is, amikor az ember megfogja a karfát. Kórházba visznek egy terhes, nagyon fiatal lányt, aki szülés közben meghal, a gyerek viszont megmarad, így a szülésznő Anna (Naomi Watts) úgy dönt, hogy megpróbálja felkutatni a rokonait, hogy a gyerek legyen valakivel. A lánynak volt egy naplója, ami egy orosz tulajdonú, és lényegében véve orosz vendégeknek fenntartott étteremhez vezet. Itt találkozik az étterem orosz vezetőjével, aki szeretné magának a naplót, mivel abba nagyon sok olyan dolog lehet, ami rá és családjára nézve fenyegető lehet. Sötét londoni utcák, és orosz maffia. Illetve a "csak" sofőr Viggo.

Miért jó ez a film? Mert van egy nagyon jó hangulata az egésznek. Az első percekben leesünk a székről, majd szépen lassan megismerjük a valós dolgokat. Rájövünk arra mi van a háttérben, és elkezdünk megkedvelni karaktereket. Ilyen a Sofőr is, akit az első perctől kezdve, lehet akármennyire kemény vagy állat, szeretünk, és mellette vagyunk, csináljon akármit. Annyira hiteles az egész karakter, nagyon megfogott. Naomi Watts is nagyon szép, és őt is csak szeretni tudnánk, csak iszonyatosan naiv szerepe van. Sokszor küldtem el melegebb éghajlatra, mivel ennyi hülyeséget nem csinálhat. De aztán valahogy sikerült megbékélni vele.

A nagyon szürke London, a maffia, a fiatal prostik, beépülés, még ha az egésznek a fele igaz, és tudjuk, hogy az, akkor nagyon durva dolgok mehetnek a valóságban. Jó, most komolyan, nem akarok nyaralós tapasztalattal jönni, de láttam mire képesek a 18 éves angol lányok (lehet rögöni), és az ami a filmbe is van, hogy 16 évesen már prostik, nehéz elhinni, de látok benne lehetőséget. Az éttermet vezető nagyfőnök is mondhatni ismert karakter. Kevés meglepetéssel, de ettől függetlenül hiteles. Nagyjából így tudnék elképzelni egy alvilági karaktert.

Folytatom a "miért jó a film" kérdésre a választ azzal, hogy amikor már kitalálnánk a történetet, és megnyugszunk, hogy király, akkor most már tudjuk mi lesz, akkor is tudnak csavarni rajta egyet. Sikerül ismét felkelteni az érdeklődést a film iránt, és ismét ülünk, szorítjuk a karfát, mint a film elején. Ehhez tartozik még mindig az is, hogy Viggo részemről hatalmasat alakított, sok mindent bevállalt. Nem tudom mennyit kaphatott a filmért, de csak dicséret illeti.

És nekem mennyire tetszett? 7/10! Lehetne ez több és kevesebb is. Azért ennyi, mert ki voltam éhezve egy jó filmre, és az elmúlt időben sikerült beleválasztani. Lehetne kevesebb, mivel Naomi Watts az egyik legfontosabb karaktert ha őszinték vagyunk, nem hozza a legjobban. De összességében kell tekintenem a filmre, és akkor azt hiszem nem elhamarkodott döntés ennyit adni rá.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr33140246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arwen 2008.05.14. 18:42:55

1000%-osan egyetértek. Mindenben!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.07. 14:01:33

A színészek nagyon jók, a forgatókönyv szikár, de erős, a rendezése is visszaadja ezt.
Amerikai, meg francia játszik benne orosz maffiást Londonban. Na ezt se lehet már sokáig ebben a nagy PC-ben.
Sok tekintetben Az erőszakos múlt "folytatása" (rendező, főszereplő, maffia itt is ott is, stílusa a történetnek), ugyanekkor egy totálisan új film ami nyomokban se tartalmazza az "első részt".
süti beállítások módosítása