2009.09.12. 10:40 teddike

Glee - Showmance (1x01-02)

Címkék: sorozat glee 2009 2010

Van ebben a címben egy kis félrevezetés, de mondom is miről van szó. A Glee a FOX idei üdvöskéje, egy új sorozatról beszélünk tehát. Amelynek első részét (pilot), már május végén bemutatta a csatorna, amolyan teszt jelleggel. Most, hogy elkezdődött az évad, a megismételt első rész után, jött a folytatás is természetesen. A Glee Ryan Murphy sorozata, igen egy emberre gondoltok, neki köszönhetjük a Nip/Tuck-ot is. A történet pedig egy középiskolába vezet minket, ahol a helyi kórussal ismerkedhetünk meg. 

glee season one

Mielőtt még hosszabban kifejteném azt, hogy miről is lesz itt szó hétről hétre, annyit érdemes tisztázni, hogy ez egy zenei betétekkel telerakott sorozat. Mivel egy kórus van a középpontban, így elég nehéz lenne elképzelni, hogy ők ne aktívkódjának valamit. Azért  nem kell megijedni, ez nem musical, nem zenében beszélnek egymással, meg nem is kezdenek el csak úgy énekelni. Ennél sokkal egyszerűbb a helyzet. Will egy középiskolai tanár, aki még nagyon régen, a 90-es évekbe énekesnek készült, és az akkori kórussal nagy sikereket ért el. Miután a munkahelyén, az aktuális zenetanárt kirúgják, ő jelentkezik erre a pozícióra, és elkezdi összerakni az iskola új kórusát, ami természetesen nem megy zökkenőmentesen. Kezdetben nehéz embereket találnia, közben pedig az iskola vezetésével, a tesitanárral, és a pom-pom lányok vezetőjével is összetűzésbe kerül.

Ha a nagyon lebutított sztori nem keltette volna fel az érdeklődéseteket, akkor el kell mondjam, hogy a casting a legtöbb szerepre nagyon jól sikerült. Matthew Morrison, mint a kórus vezetője talán a legvisszafogottabb választás lett. A többiek mellett viszont nem igazán tud elmenni az ember szó nélkül. A kórusba jelentkezők első része, egytől egyig defektes. Mindenkinek megvan a saját hülyesége, meg eleve mindenkinek tenyérbemászó feje van, de pont ezért lehet őket rögtön az első percben megszeretni. Na meg azért is, mert már az első részben kiderül, hogy nem csak színészkedni, hanem énekelni is tudnak. Ami még ennél is jobb, és ha már ének, eddig a két rész alatt nagyon jó zenei betétekkel volt megsegítve a történet. Főleg az első rész végére sikerült nagyon jó pillanatokat összerakni, amit eddig nem tudtak nagyon überelni, de biztos megpróbálják majd. 

glee season one

Az eddigi szereplők mellett, ismerős arcokat is köszönthetünk. Ha már Ryan Murphy és Nip/Tuck, akkor az ott megismert Jessalyn Gilsig itt Will feleségét alakítja. És mondanom sem kell, ez a család sem az egyszerűségéről lesz híres. A másik nagyon jó választás, Jane Lynch, aki a pom-pom csajok nagyon köcsög vezetőjét alakítja, és hát minden beszólása hatalmas. 

Személyes véleményként annyit tennék hozzá a végén, hogy végre egy olyan tini sorozat, amelynek megvan a saját kis világa, ami beszippanthatja az embert. Egy történeti szál kivételével egészen komolytalan az egész, és a szituációk jelentős része is. De szerethető karakterek vannak benne, és a zenei betétek meg feldobják az egészet. Az első két részre én dobok is egy 7/10. A folytatásra pedig mindenképpen maradok.

Ami a nézettséget illeti, ezt még így az elején, vagy nagyon különleges esetben mindig írni fogom, a második rész már jó eredményeket szállított. Az első rész nézettségére simán rá tudott pakolni. A májusi adatok egy kis aggódásra adtak okot, de most kezd helyrerázódni a dolog. Amiben az is benne van, hogy a nyáron nyomták a sorozatot elég rendesen. Szóval a második részt 7,31M (elsőt: 5,6M) néző látta, de ennél is fontosabb adat, hogy 18-49 korcsoportban az este legnézettebb műsora lett. Ezek az adatok még azért kicsit megtévesztőek, mert jelenleg nagyon kevés műsor tért vissza. Ha majd mindegyik csatorna ezerrel fogja nyomni az új sorozatait, akkor lesznek igazán fontosak a számok. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr293141460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sideswipe 2009.09.14. 21:10:45

köszi az ajánlást! be is próbálom, felkeltetted az érdeklődésem! (:

Ismeretlen_37501 2009.09.25. 15:02:54

Ha eddig nem lett volna világos, akkor a negyedik rész után már egyértelműen Glee rajongó lettem! Ezt a gyerekes szálat meg elfelejthetnék. A "feelgood" érzésből hatalmasakat vesz vissza.
süti beállítások módosítása