2012.02.19. 13:00 teddike

A cég (The Firm) - írta: Spocky

Címkék: sorozat axn the firm a ceg 2011 2012

Ezúttal az AXN új sorozatáról írok, mely február 19-én jelentkezik első epizódjával. Ismerős a cím? Hadd kezdjem a könyvtől a történetet!

A cég egy 1991-ben megjelent jogi dráma, John Grisham második regénye. Első könyvével nem aratott átütő sikert, másodszorra viszont olyan művet alkotott, amely világszerte ismertté tette. A könyv sikere – ahogy az ilyenkor lenni szokott – felkeltette a filmipar figyelmét is és még 1993-ban film készült Tom Cruise főszereplésével. Grisham nem véletlenül ír jogi témában, 1981-ben végzett a jogi egyetemen, majd kb. egy évtizeden keresztül jogászként tevékenykedett, sőt még Mississippi állam képviselőházában is dolgozott néhány évig. Az ördög a részletekben rejlik, így megnyugvással tölt el, hogy Grisham ismeri azokat. Az új sorozat első epizódjának megtekintése után kezembe vettem a könyvet, kíváncsi voltam, vajon milyen volt Mitch McDeere a kezdet kezdetén. Meglepődtem. A könyv szinte letehetetlen, nem akarok műelemzést színlelni, de a kiindulópont azért is olyan magával ragadó, mivel az amerikai álom megvalósulását mutatja be. Egy szegény házaspár, Mitch és tanárnő felesége, Abby keményen tanulnak az egyetemen, sőt munkát is kell vállalniuk, hogy abból fedezzék a tandíjat és megélhetésüket. Erőfeszítésük kifizetődik, Mitch kiváló tanulmányi eredményeinek köszönhetően mesés ajánlatot kap egy memphisi cégtől. Túl szép, hogy igaz legyen?

a_ceg_axn_01.jpg

A film

Tom Cruise jó választás volt erre a szerepre. Hmm, Tom Cruise mikor nem jó választás? Emlékszem, hogy annyira tetszett a filmváltozat, hogy még videóra is felvettem. Fantasztikus castinggal büszkélkedhet a film, Tom mellett Gene Hackman, Ed Harris és Hal Holbrook karrierjének emlékezetes állomását jelentette a produkció. A rottentomatoes.com filmkritikával foglalkozó weboldal 76%-ra értékelte a filmet. Igen, az sok.

A sorozat

Kezdem a lényeggel: Grisham közreműködik a produkcióban, jó kezekben van a történet. A könyv és a film azzal ér véget, hogy Mitch lebuktatja a maffiának falazó –túl szép, hogy igaz legyen – Bendini, Lambert és Locke ügyvédi irodát. Életüket a szövetségi tanúvédelmi programban kellett folytatniuk, de 10 év után úgy döntöttek, hogy visszatérnek régi életükbe. Ez a lépés elég meglepőnek tűnik, de megértem, hogy 10 év titkolózás után már nagyon szerettek volna újra ’’önmaguk” lenni. A maffiózó, akit Mitch segített börtönbe juttatni meghalt, úgy tűnt, hogy tiszta a levegő. Tévedtek. A Chicagói maffia vezetését ugyanis az elhunyt fia örökölte meg, amikor történetünk idején betöltötte 25. életévét. A sorozat egyik nagy kérdése lesz, hogy a fiú milyen formában tervez bosszút állni apja szenvedéseiért. Minderről semmit sem sejt Mitch és testvére, Ray (Callum Keith Rennie) és Tammy (Juliette Lewis), a recepciós, akik a nemrégiben alapított ügyvédi irodájukban várják az ügyfeleket. Az irodának igencsak jól jönne néhány jól fizető ügy, ugyanis a vállalkozás csőd közeli állapotban van. Így kerül a képbe a Kinross & Clark nevű ügyvédi iroda, amely partneri pozíciót ajánl Mitchnek.

Tagadhatatlan, hogy a sorozat producere, Lukas Reiter és John Grisham az izgalmas történet mellett a színészek kilétét sem bízták a véletlenre. A főszerepet Josh Lucas kapta, őt Az Igazság ára című filmben vagy Clint Eastwood legújabb rendezésében, a J. Edgar című drámában láthattuk legutóbb a moziban. Callum Keith Rennie Mitch börtönviselt bátyját alakítja. Ó, Rennie, Rennie, Rennie ! Egyszerűbb lenne azt felsorolni, hogy mely sorozatokban nem szerepelt, akár csak egy epizód erejéig. Én még a Fraser és a Farkas című sorozatban felfigyeltem rá, amelyben 1997 és 1999 között szerepelt. 1998-ban együtt játszott a Twitch City-ben Molly Parkerrel, aki Mitch feleségét játssza. Ezek kevésbé ismert munkái, de a Battlestar Galactica, a Kaliforgia és a Harper-sziget már nagyságrendekkel ismertebb. A casting egyik dícséretet érdemlő szerzeménye, Tammy, akit Juliette Lewis alakít. Ha csak egy filmet említenék a munkásságából, egyértelműen a Született gyilkosokat mondanám. Emlékezetes epizódszerepei voltak nemrégiben a Memphis Beat és a My name is Earl sorozatokban.

a_ceg_axn_02.jpg

Molly Parker legemlékezetesebb sorozatszerepe Alma Garrett karakterének megformálása a Deadwood nevű HBO drámasorozatban. Abby, Mitch felesége nem meglepően tanárnőként dolgozik egy általános iskolában. A film és a sorozat között eltelt időben született egy közös gyermekük, Claire McDeere, aki most 10 éves és édesanyja osztályába jár. A Kinross & Clark nevű cég, igen a címben szereplő cég vezetője Alex Clark, akit Tricia Helfer alakít. Őt leginkább a Dark Blue és Battlestar Galactica sorozatokból ismerjük. Mondanom sem kell, hogy Callum Keith Rennie ez utóbbi sorozatban is játszott.

A történetről

A sorozat fő kérdései, a cég titkai és a maffia bosszúja fokozatosan megválaszolásra kerülnek, de mégis alapvetően az epizódok fókuszában Mitch irodájának érdekes esetei állnak. Egy mindig megjelenő fő motívum, az erkölcs és az ügyvédi kötelesség közötti feszültség feloldásának módja adja az esetek megoldásának igazi izgalmát. Mitch és a nézők minden részben egy olyan megoldás után kutatnak, hogy az ügyfél érdekeit ne sértsék, de mégis a lelkiismeretük számára is elfogadható eredmény szülessen. Nem csak az érdekes, ahogy Mitch eljut a megoldásig, hanem ahogy közben mi, a nézők eljátszunk a gondolattal, mit tennénk hasonló esetben. Mondok egy példát, amely kivételesen a család életéből származik: az egyik epizódban Claire elszólja magát és Abby megtudja, hogy az osztály egyik legnépszerűbb tagja csalt a dolgozatírásban. Ha Abby egyszerűen csak megbüntetné a puskázó lányt, a lányát a gyerekek kitaszítanák maguk közül árulkodás miatt. Számomra ezek a ’’fejtörők’’ a legérdekesebbek minden részben, még a cég titkainál és a maffiózók terveinél is jobban szeretem őket.

Szóval az AXN új sorozata nem csak szórakoztat, hanem elgondolkodtat is. Érdemes tehát február 19-én este nyolckor az AXN világpremierként sugárzott új sorozatával kikapcsolódni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr314134375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása