2012.05.13. 11:50 teddike

Castle: Kati és Ricsi negyedik búcsúja (4x23)

Címkék: sorozat castle 2011 2012

A negyedik évad fináléja előtt, elevenítsük fel a harmadik évad végét, amitől hangosan kimondva és bejegyzésben is megírva, nagyon kiakadtam. Súlyos mélypontja volt az a Castle rajongásomnak, amit szerencsére a negyedik évaddal valamennyire sikerült helyrehozniuk, de romantikus elemekkel élve, úgy is ez lesz a vége a bejegyzésnek is, nem a régi már ez a kapcsolat. Ettől függetlenül a negyedik évad összes részét a premier hetén próbáltam megnézni, voltak kiemelkedően jó részek (4x03,4x07,4x10) és persze gyengébbek, de több alkalommal is azt gondoltam, hogy "hoppá, ez az a Castle, amit én megszerettem 2009-ben". A finálé előtt, ha egy hírt sem olvastam volna, nagyon jól tudtam, hogy mire számíthatok. Egyértelmű volt, hogy melyik esetet húzzák elő és az is, hogy kapunk valami változást a Kati - Ricsi kapcsolatban. Az első évad óta egyre nagyobb gyilkossági ügy ismét az asztalra került, de ahogy eddig is, csak nagyon kevés választ kaptunk, nem léptünk előre, a finálé sokkal inkább szólt arról, hogy azokban a fontos jelenetekben, most nem jött senki, nem zavart meg senki semmilyen beszélgetést, így hangosan ki lett mondva pár gondolat. Volt itt izgalom, dráma, cápa, cliffhanger, de ahogy az lenni szokott, hiába kapták meg a rajongók, amit elmondásuk szerint már régóta vártak, nagyon sokan elégedetlenkednek a finálé láttán. Joggal? Nehéz erre válaszolni, engem az a tény nyugtat, hogy a harmadik évadnál sokkal jobb finálét kaptunk. Kép alatt spoilerekkel folytatás.

castle.jpg

Kati anyukájának a halála nem egy egyszerű történet, továbbra sincs semmilyen fogalmunk, hogy mi is történhetett, és mindig előkapnak egy új bábut a játékban ahhoz, hogy elkezdjenek vagy befejezzenek egy évadot. Aki már látott pár sorozatot, nagyon jól tudja, hogy ez egyáltalán nem meglepetés, majd a sorozat utolsó részében fog talán megoldódni ez az ügy, így addig be kell érjük azzal, hogy élvezzük az újabb játékokat. Unalmas, sablonos vagy meglepetésektől mentes ez? Nos, igen, az eset önmagában már senkit sem érdekel szerintem, viszont ettől még lehet élvezetes részeket összerakni, mint ahogy most is tették szerintem. A 30. percig egészen élvezetes volt a network csatornák által kiszívott agyamnak az események vezetése. Majd, ahogy lennie kellett, jött 3 klisés megoldás, pár szomorú boci-tekintet és le is zárhattunk egy újabb fejezetet a nyomozással kapcsolatban.

Szerencsére a jó felvezetés és klisés megoldások után jött a cápaugrás. Szerencsétlen Ricsi barátunk végre megkóstolhatta és DNS mintát cserélhetett a szintén szerencsétlen, ellenben szétázott Kati nénivel. A rajongók pedig örülhettek, köztük én is persze, csak négy évet kellett arra várni, hogy ezek ketten végre (?) két percre révbe érjenek. És bár sokan azt hihették, hogy itt vége is az évadnak, boldogan éltek amíg meg nem haltak felirattal, tévedniük kellett, hiszen az írók úgy döntöttek, hogy gyorsan be is dobnak egy cliffhangert a végére. Nagyon helyesen, teszem hozzá, bár ennek kicsit harmadik évad vége szaga volt, de Katit ismét megfenyegették, mi meg aggódunk.

A labdát feldobták tehát, az ötödik évad a történések függvényében nagyon érdekes lehet és jöhetnek is a kérdések, hogy vajon merre tovább? Meddig lesznek ezek együtt, ha egyáltalán együtt maradnak a szünetben. Értsd, azt sem tartom kizártnak, hogy ugrunk egy évet az időben, amikor már a szakításon is túl vannak - ez persze a cliff miatt kicsit hülyeség lenne, de soha ne akarjatok network dráma írójának az agyával gondolkodni. Tipikusan az a helyzet jelenleg, hogy mehetnek bármerre, nincs egyértelműen jó vagy rossz irány. 

Pontozzunk, ezt a részt vártam a legjobban, szóval az évad és a finálé is legyen egy 6/10 - azzal a megjegyzéssel, hogy nagyon értékelem azt a javulást, amit a harmadik évad vége óta sikerült összehozniuk az íróknak, csak így tovább, lehet ezt még sokkal jobban is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr824505463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása