2009.11.24. 19:10 teddike

Stargate Universe: From Air to Life - írta Serath

Címkék: sorozat 2009 2010 stargate universe serath

Idén januárban a Stargate Atlantis befejezésével sok ember búslakodva ült otthon. Részemről nem értettem miért kellett 5 évad után befejezni a sorozatot, pláne így az események közepén. Persze 100ik epizód, nagy durranás, miegymás, de olyan sok szálat indítottak el, és közülük csak keveset fejeztek be. Mindegy, ami történt megtörtént, Stargate sorozat nélkül maradtunk, hiába is volt kilátásban egy film, és egy következő sorozat, bő fél évig csend honolt ezen a tájon.

A riportokból már korán megtudhattuk, hogy a következő sorozat szakít az eddigi hagyományokkal, és egy teljesen új vonalat, új hangulatot fog képviselni. Ezt alátámasztandó hamar megjelentek a várható főszereplők karakter leírásai. Nagyon fiatalok, tapasztalatlanok, és koránt sem hibátlanok. Ekkoriban még jómagam is azt hittem, hogy egy ennyire húszon évesekből álló csapat nem lesz képes olyat adni, ami hozná a korábban megszokott színvonalat. De tévedtem.

stargate universe season one

Nemrégiben egy egész estés pilot epizóddal elindult a Stargate Universe. Egyből bele a sűrűjébe, ahogy mondani szokták, az események pörögtek, az előzményeket pedig csak flashback-ekből tudtuk meg. Nem akarok túlságosan belemerülni a sorozat történetébe, de a lényeg az, hogy egy baleset folytán több mint 80 ember reked egy Ősök által tervezett űrhajón, több száz milliárd fényévre a Földtől. Itt kezdődnek a problémák, ugyanis nem ezeknek az embereknek kellett volna, és nem is ezek az emberek akartak oda kerülni. De most ennyit a sztoriról. Így a 9-ik epizód után már mindenki eldönthette magában, hogyan viszonyul a sorozathoz, én is így tettem ezért írom ezt a kritikát. Kezdeném a pozitív dolgokkal.

Az epizódok frappáns egyszavas, mégis sokatmondó címei nekem nagyon tetszenek, önmagukban is egy kis történetet mesélnek el. Ezen kívül a sorozat valóban más, mint az eddigi Stargate sorozatok, de én úgy gondolom a szó jobbik értelmében. Egyből az első epizódban láthatunk egy szex jelenetet, amihez közelítő sem volt eddig az előző sorozatokban, később az egyik szereplőről kiderül hogy meleg, másokról hogy komoly pszichiátriai gondjaik vannak, és még sorolhatnám. Ez szerintem mind életszerűbbé, hihetőbbé teszi az egészet, és felépít egy olyan légkört, ami talán nem is véletlenül, de nagyon hasonlít a Battlestar Galactica depresszív hangulatára. És nem csak az az érzése az embernek, hogy a Universe hasonlít a BSG-re, hanem így is van. Sok ötletet vettek át onnan, hogy csak a képekkel, és zenékkel való hangulatteremtést, és a szókimondó párbeszédeket említsem. Egy szó, mint száz, a sorozat néhol komolyan elgondolkodtató, és sokkal komorabb hangvételű, mint az eddigi Stargate sorozatok (bár korántsem hiányzik belőle a humor), és talán épp ezért is jobb.

stargate universe cast

De az éremnek két oldala van, sajnos ez a sorozat sem hibátlan, bár én nem látok semmi olyat, amin ne lehetne segíteni. Első és legkomolyabb baja, hogy lassan lement az évad fele, és a sorozat még mindig pang. Epizódról epizódra mennek előre, és hiába vannak azok jól felépítve, hiányzik az átkötő komolyabb cselekmény, ami hosszú részekig foglalkoztatná az embert. Nem látni semmi jelét egy olyan bonyodalomnak, ami évadokig képes lenne előre vinni a történetet (hacsak persze nem az, hogy valahogyan haza kéne jutniuk, de szerintem ez önmagában édes kevés).

Másrészről pedig, a szereplők igencsak kifogásolhatóak. Nem csak az, hogy egyik-másik színészi játéka, nem egy Oscar esélyes darab, hanem az általuk játszott karakterekben látom a hibát. Egyszerűen kevés köztük a szerethető. Többségüket (én legalábbis) egy epizód alatt többször is a pokolba kívánom, és szívesen látnám meghalni (hangsúlyozom a karaktereiket). Továbbá nincs köztük egy olyan hangsúlyos, és karizmatikus egyén, aki olyan központi figura lehetne, amilyen O’Neill, vagy Sheppard volt korábban.

Mindent egybe vetve, nekem eddig pozitív csalódás volt a Universe, és nagyon várom a továbbiakat. Brad Wright és Robert C. Cooper, ismét nagyot alkotott, és betartották ígéretüket, miszerint ez a sorozat sokkal karakterközpontúbb, és sokkal komolyabb CGI-vel dolgozik, mint a korábbiak. Már csak fel kéne pörgetni egy kicsit!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr563141740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serath/Tsabito 2009.11.25. 09:09:20

Minthogy ez az első bejegyzésem az oldalon, szívesen várom mások véleményét is a sorozatról pro és kontra! Ne kíméljetek :)

Ismeretlen_37501 2009.11.25. 16:13:25

Köszi a bejegyzést, a sorozathoz sok mindent nem tudok hozzátenni, mivel nem nézem, de annak örülök, hogy most már itt is lesz szó róla, köszönhetően neked.

qpeR 2009.11.26. 14:50:42

Teljesen egyet értek a gondolat menettel. Hasonló érzésem volt a sorozattal kapcsolatban. Mindezek ellenére minden héten epekedve várom a sorozat további részeit! :)
süti beállítások módosítása