2010.02.17. 23:58 teddike

9 a.k.a. Nine (Kilenc) - írta Ekoz

Címkék: film 2009 9 csillag 9 es 12 randi 9 aka nine

Na végre! A várt filmek közül eddig egyik sem hozta meg igazán, amit vártam tőle, de ez most nagyon betalált. Egy gépies világ gyönyörű felépítettsége, csatolva egy jól megírt forgatókönyvhöz. Tim Burton nem véletlen adta ehhez a nevét - meg némi pénzt - ha csak azt is, mert ez tényleg eszméletlenül király volt.

9 aka nine

9 karakter. Mindegyik más-más jellemzővel. Az emberiség kipusztult s a gépek elpusztítottak mindent a Földön. Ezeket az apró kézzel varrt lényeket, pedig azért alkották meg, hogy fennmaradjanak ha az emberiség megsemmisül. Küldetésük van, de amíg 9 fel nem ébredt, addig ezt nem is sejtették nagyon. Hát most felébredt, elkezdődik a túlélés és a megoldás felkutatása.

Talán egy kicsit gyors volt a kezdés, onnantól viszont ránt magával a hangulat. Ami a legnagyobb áll leesés volt, hogy több fight van benne, mint egy akciófilmben, pedig ez animáció. Beleélősek a gépek elleni küzdések, még egy Prince of Perzsiás 3-szoros speed skill kombó is elsül (vagy valami hasonló, a lényeg, hogy lassítás mesterfokon) és a többi is k*rva király. Izgulunk a számnevekre hallgató apró lényekért, drukkolunk nekik, meg szomorkodunk is, mert nem hagytak ki semmit. Mindent beletettek, mégsem tűnik úgy, hogy ez a rovására menne. Pedig a hossza, halkan súgom csak marha rövid.

A forgatókönyv megírása szinte profira sikerült, nem is sejtettem, hogy ez ennyire jól felépül majd a végére és annyira jól teszik fel a pontot, amolyan eldobom az agyam érzést belecsempészve. Ez egy borzasztó jó gondolat pontos kidolgozása. Az animációról: gyönyörű világot "rajzoltak", még ha nem is olyan részletekig belemenően, mint az Up-nál, de hajszál híján. Összegyúrtak egy teljesen hétköznapiból kiemelő, felhőtlen szórakozást keltő anyagot. (Ha drog lenne függő lennék.)

9 aka nine

A soundtrack külön momentum, ami végig érzékelteti magát, mert feszültséggel teli, néha nyomasztó, máskor meg mosolyra fakasztó. A mosolyról még annyit, hogy teljesen vigyorgós feelinget is sikerült egy-egy jelenetbe létrehozni, szóval ezért mondom, hogy mindenből van és a legfontosabb, hogy nem üresen.

Aztán az emberiség ironikus végéről is van némi flashback, ami teljesen jó, bár talán ez az egyetlen, ami annyira nem új. De ettől függetlenül nem rossz. A vége pedig mesteri, komolyan. Ezt meg kell nézni, nincs mese. Pakold félre a többit. Nem hittem volna, de stílusosan megy rá a 9/10 pont. Annyi.

A kritikáért/véleményért köszönet Ekoz-nak, akinek saját blogját erre olvashatjátok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr303141981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása