2011.06.26. 12:19 teddike

The Mentalist - Vége a harmadik évadnak (Finálé)

Címkék: sorozat the mentalist 2011 2012

Idén lassabban őrölnek a finálékat feldolgozó malomkerekek, de szépen haladunk és a Mentalista esetében egy újabb ékkővel gazdagodhattunk legalább. A második évadot valahogy így zártuk le, az elsőhöz képest egy gyengébb évaddal viszont még így is a megszokott olykor szürke és unalmas, olykor színes és élvezhető részekkel. A harmadik évadra is valami hasonló mondható el. Egy nagyon apró viszont sokkal fontosabb különbséggel. Jött a finálé utolsó 10 perce ami teljesen átírta a sorozat eddigi felépítését.

A harmadik évad konkrétan nem szólt semmiről, az esetek unalmasak és kiszámíthatóak voltak, semmi extrát nem kaptunk és a Red John szál tudott annyi pluszt adni a sorozathoz, hogy esetleg 5-6 pontnál többet is gondoljak rá. Simon Baker fantasztikusan hozza a korábban már ezerszer látott arcát és az ő játékával semmi gond sincs, igazi "onemanshow" ez, ami a jövőben sem fog változni. Hülyeség leírni de így a finálék alkalmával érdemes, nélküle nem lenne Mentalista. A többiek abszolút elvesznek a szürkeségben, nem tudtak a mellékszereplőknek annyi egysorost írni mint pl. a Castle esetében, de mondhatnám nyugodtan a Bones-t is. Ezektől a függetlenül a Mentalista nem rossz sorozat egy szóval nem mondanám ezt rá. Az évadok alatt nem változott nem romlott a minősége egyszerűen csak kiismerhető lett és nem tud vagy nem akar egy bizonyos szintnél többet hozni.

A dupla finálé viszont átírta kicsit ezt a gondolatmenetet. Már csak azért is mert nagyon szépen építkezett, kiválóan váltották egymást az esetek és igazából mi is csak azt várhattuk, hogy mit akarnak a végén kihozni az egészből. Bár a karakterekkel nem tudtak meglepni minket, nagyjából lehetett sejteni, hogy ki hova fog eljutni a zárásban, az utolsó 10 perccel mégis sikerült feltenni a koronát erre az évadra. Spoileresen a kép alatt folytatom.

mentalista


Az egy percig sem volt kérdés számomra, ha Patrick helyzetbe kerül meghúzza a ravaszt és Red John legyen a talpán aki menekülni akarna előle. Az utolsó kávézós beszélgetés pazar volt. Igaz akkor és azóta sem egyértelmű, hogy Patrick tényleg Red John társaságában töltötte azt a 10 percet és ebből adódóan azt sem, hogy őt ölte meg, vagy sem. Az viszont egyértelmű, hogy ezzel a tettével hatalmas lavinát indított el, amit nehéz lesz kivédeni szerintem a következő évadban. Van egy gyilkosunk, aki nem habozott három töltényt is Red John-ba ereszteni (legalábbis ő ezt hitte). Kamerák felvették, emberek látták - Patick ezt nem úszhatja meg, ez teljesen biztos.

Arra a kérdésre, hogy ő volt Red John vagy sem, nehéz válaszolni. Én szeretném azt hinni, hogy igen ő volt az. Szeretném azt hinni, hogy kinyírták azt az embert akiről ez a három év szólt és szeretném azt hinni, hogy innen teljesen más irányba kell majd építkezzenek. Miért szeretném én ezt? Úgy gondolom jelenleg, hogy sokkal nehezebb lenne az íróknak egy olyan világot teremteni a sorozat számára amiben nincs Red John csak van egy gyilkosunk, mint sem egy olyan világot amiben kiderül, hogy Red John él. Én nem szeretném, hogy éljen, elég volt ennyi belőle, jöjjön valami más menjünk más irányba, lepjenek meg az írók. Patrick mindent egy lapra tett fel, el kell kapni Red John-t, tegyük fel ez most sikerült. Innen akkor merre? Számomra csalódás lenne ha az ötödik vagy hatodik részben egyszerűen csak betolják az arcunkba, hogy ő nem is Red John.

Lehetne sokáig ragozni az eseményeket, teljesen feleslegesen persze. Jön az új évad és megkapunk minden választ a kérdéseinkre. Az viszont biztos, hogy ezzel a fináléval nagyon magasra tették a mércét és bármelyik úton is indulunk el nagyon nehéz lesz ezt megugrani. Pontok tekintetében az évad marad 6/10, a finálé viszont 7/10, az utolsó jelenet pedig nyugodtan 9/10, az évad egyik legjobbja volt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr823143264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giger 2011.07.12. 14:52:08

Szerintem pazar volt a 3. évad is.Minden részét élveztem,és nem volt kiszámítható.Na mind 1. Ami Red John-t illeti,szerintem "élni" fog a 4. évadban,mert inkább valami szektához kezd már ez hasonlítani.Túl sok ember van benne.Gondoljatok csak arra a részre amikor az a szektacsoport a visualise-os főkoma is infót ad RJ-ról,más részekben is említik h "túl sok barátja van vezető körökben". Szerintem RJ egy "eszme", őrült gyilkosok és pénzmosók, gengszterek eszméje,csoportja. És különben is.Mi mozgathatja azokat akik beálltak mellé?Képesek voltak meghalni érte?Pénz?

Cocks 2011.07.13. 02:03:28

mind két véleményt osztom. bár ez kicsit paradox.

Cocks 2011.07.13. 02:03:46

szerintem sem volt kiszámítható, és élveztem mind 3 évadot, de ettől függetlenül én is ráuntam már a red john karakterre. túl sok volt belőle.

Cocks 2011.07.13. 02:04:59

amúgy nekem is az egyik kérdésem az lenne hogy mi motiválta red john segítőit, a másik meg hogy mi volt red john célja ezzel a beszélgetéssel?
süti beállítások módosítása