2012.02.12. 19:31 teddike

Nem folytatódik a Doktor House!

Címkék: sorozat house 2011 2012

Összefolytak az évek mikor a hír hallatán elkezdtem azon gondolkodni, hogy mikor is kezdődött ez a sorozat? Mi történt azóta? Milyenek voltak a finálék? Rengeteg kérdés, amire szépen lassan jöttek azért a válaszok. Gondolom kevesen emlékeznek arra, hogy House először 2004 szeptemberében kezdte meg szórni a szarkasztikus ás cinikus gondolatait betegeiről, munkatársairól. Sokak farsangi öltözékét megkönnyítő dokit játszó Hugh Laurie-t viszont ne akarjuk három szóval leírni, mint ahogy a karaktert és a sorozatot sem. Bár egyet kell értenem azzal, hogy már régóta nem a régi a sorozat, a House állandó volt a sorozatos világban és bár a nézettségi adatok is azt ordították, hogy véget kell vetni ennek a szériának, sokakat meglepett és megdöbbentett a hír, hogy jövőre, szeptemberben már nem látjuk kedvencünket. 

A "onemanshow"-ként is könnyen jellemezhető sorozat azért sokkal több volt House karakterénél. A rengeteg mellékszereplők felsorolását nem is érdemes elkezdeni, viszont azt talán mindenképp meg kell jegyezni, hogy több színész karrierjét is elindította, vagy csak egyszerűen az ismertebb kategóriába sorolta. A legjobb és talán legegyszerűbb példa Olivia Wilde lenne, de ő elég későn csatlakozott a szériához és valójában már előtte is voltak kisebb-nagyobb filmes vagy sorozatos szerepei. Azt viszont nehéz eltagadni, hogy az igazi nagy blockbuster mozik felé vezető útra House segédjeként lépett. Jennifer Morrison viszont egyértelműen ennek a csapatnak köszönheti, hogy felkerült a térképre, mint ahogy Lisa Edelstein is (legalábbis nekem) itt lett igazán ismert. Mellettük lehetne még sorolni pár nevet, ma már feleslegesen, be kell látnunk, hogy ez a 8 év meghatározó volt, egy sorozattörténelmi pillanat lesz majd májusban, amikor befejeződnek House kalandjai. Nagyon kevés olyan ember van ma, aki ne hallott vagy ne látott volna akár egy jelenetet vagy egy teljes részt a sorozatból, és itt most nem csak az amerikai nézőkre gondolok. Nálunk is hatalmas sikernek örvend a sorozat amelyet az AXN és a Tv2 képernyőin is követhetünk évek óta. 

olivia-wilde.jpg

A fináléval együtt, összesen 177 órát tölthettünk kedvenc dokinkkal ami, a producerek elmondása szerint, 175 órával több, mint amennyivel ők reméltek még 2004-ben. Az biztos, hogy az NBC Universal által gyártott és a FOX által sugárzott sorozott nem rögtön az első részével robbant be a köztudatba. El kellett telnie pár résznek (évadnak), hogy ismert legyen, de ha már felkerült a trónra, akkor nem esett le onnan nagyon sokáig. Talán az egyetlen olyan nemzetközi forgalmazásban lévő sorozatról beszélhetünk, ami képes volt csökkenteni fénykorában a CSI és egyéb klónjai ismertségét vagy pont elérni illetve meghaladni ezt a szintet. A 2008-ban még Super Bowl felvezetést is kapó széria rengeteg emlékezetes résszel vetette észre magát és gondolom mindenkinek megvan a saját kedvence. A finálék és az évadok első részei mindig kiemelt eseménynek számítottak és akik egyébként nem nézik a sorozatok, azok is "odakapcsoltak" ilyenkor. 

Egy biztos, bár kicsit érzelgősen közelítettük meg ezt az eseményt rajongói szempontból, azt el kell ismerni, hogy ilyen nézettség mellett nem szabad megtartani, illetve hagyni elveszni a rengetegben. Egy nagyon szép (vagy épp ellenkező) búcsút érdemel Doktor House, akinek megformálója, Hugh Lauire is jelezte korábban, hogy elég volt, szeretne kiszállni és ezt is teljesen meg tudjuk érteni. Mint ahogy a korábbi években felröppenő, a stúdiók közötti vita is jelezte, mindenki ki akarja szedni azt a bizonyos részét a tortából, így évről évre nehezebb lenne hosszabbítani a szerződéseken. 

Végezetül csak két dologra szeretnék még kitérni. Egyrészt, a május finálét ne felejtsétek. Másrészt, lehet elmélkedni azon, hogy vajon milyen lezárást kapjon a sorozat? Szerintetek mi felelne meg a valóságnak? Mi tetszene legjobban nektek, rajongóknak? Be lehet ezt fejezni egyáltalán? Vagy Greg egy este csak simán kisétál a kórházból? Milyen szereplők térhetnek még vissza, lehet valami meglepetésre számítani az utolsó percekben?

Everybody Lies!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr464097752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása