2016.01.03. 18:23 teddike

Filmes, sorozatos - ilyen volt - Első rész

Címkék: sorozat film hashtag ezt néztem 2015-ben top 10 2015

Van az a nagyon jó szokásunk, hogy szeretünk listákat készíteni, összefoglalni az előző évet és ezzel talán egy jobb érzés kerít minket hatalmába. Könnyebb a búcsú, jól esik az összegzés, franc se tudja. Mindenesetre a napokban hasonló indíttatásból én is elkezdtem bütykölni a címeket, összesíteni, hogy mit sikerült 2015-ben megnézni. Frissítésre került a naplóm, ami ha minden igaz, tartalmazza az összes sorozat és film címét, amibe sikerült belenézni. 

És ha már az összes címet összeírtam, akkor tökéletes alkalom nyílt arra, hogy összegezzek kicsit. Pontos számok nélkül, több mint 60 film került fel a listára, ami nem nagy szám, de ha azt nézem, hogy minden hétre jutott egy átlagban, akkor teljesen elégedett vagyok. Főleg, hogy a filmek mellé jött még 135 bepróbált sorozat, ami az én esetemben azt jelenti, hogy legalább az első részt megnéztem ennyi szériából. Illetve, ott vannak még azok is, amiket folyamatosan követ az ember.

Filmek közül, mikor nekimentünk az évnek, akkor egyértelműen azt gondoltam, hogy ez a Disney éve lesz, ami persze még mindig így van, vagy így lett, de az Universal is nagyon fasza dolgokat rakott le az asztalra, vagy legalább nagy bevételeket hozott össze belőlük. Elég csak utóbbi esetében a Jurassic World-re vagy a Furious 7-re gondolni. De ott van még a Minions, a Fifty Shades of Grey vagy a Pitch Perfect 2 is. Megannyi film, ami az Universal sikerét hozta az év során, egészen addig, amíg meg nem érkezett a Halálcsillag. A Disney egyébként az Inside Out és az Avengers kettősének köszönhetett sokat az év során. De a teljesség igénye nélkül, ha most pillantunk rá a számokra, akkor az Universal zárta az élen az évet, igaz mindkét stúdió fantasztikus számokkal, 2 milliárd dollár felett (csak az észak-amerikai bevételeket nézve) búcsúzik az évtől. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a Star Wars még "csak" pár napja van a mozikban. 

A sorozatok terén, rengeteg újonc került 2015-ben is a képernyőre. Egyre többet kezdett el viszont gyártani az Amazon, Netflix kettős, és beálltak a sorba a Playstation, Microsoft óriások is. Ezek mellett pedig ott voltak azok az állandó szereplők mint pl. az HBO, Crackle vagy Hulu. Szóval, változnak a platformok, egyre több sorozat készül, de a mezei néző csak azt látja, hogy a rengeteg szelet közül, inkább egyre többet próbál be de sokkal kevesebbnél marad le véglegesen. Számomra a kellemes meglepetések sora a Mad Dogs és a The Man in the High Castle pilotokkal kezdődtek, a kellemetlenebb a Daredevil és Jessica Jones párossal, de a Crackle The Art of More próbálkozása sem tudott annyria megfogni. Nagyon sokat lehetne még írni arról, hogy milyen újoncok és milyen próbálkozások láttak napvilágot 2015-ben. Annyi biztos, hogy a network csatornák irányából egyre jobban eltértek a nézők (és/vagy más platformon fogyasztják a tartalmakat).

kingsman.jpg

De, ahogy ígértem az első bekezdésben, jöjjön pár lista, amelyek a menő szubjektív véleményem eredménye lett, először filmek, aztán külön posztban sorozatosak.

Top 10 2015 - Film

10. Kingsman: The Secret Service (Kingsman: A titkos szolgálat)

Kellemes meglepetés, James Bond utánérzéssel, jó sztorival, látványos akciókkal és jó karakterekkel. Lehet, hogy kicsit sekélyes, vagy túl egyszerű, de nagyon jól működött, lekötött végig. Jön a folytatás, aminek örülök, de úgy sem tudja majd hozni az első rész miatt kicsit magasabbra állított elvárásokat.

9. Nightcrawler (Éjjeli féreg)

Még 2014-ben mutatták be, de csak 2015-ben jutottam el hozzá és ha valaki töltött már ki valamilyen corporate coach okosságot esetleg részt vett valamilyen tréningen, nyomkodott önértékelést, annak tökéletes volt az amit itt olykor-olykor az arcába kapott. Emellett pedig, régen láttam egy ennyire zseniális örültet a képernyőn. Jó móka volt. 

8. St. Vincent 

Szintén 2014-es bemutatás volt még nálunk is, de csak valamikor májusban láttam. Nagyon jó hangulat, erős Bill Murray és nagyon tetszetős sztori. Igaz, repülőn láttam, kisebb képernyőn, de ennek a filmnek semmit nem vett el az értékéből.

7. Ex-Machina

Imádtam a creepy hangulatot, ami körülvette az egész filmet. Megvalósítás, ötlet, Oscar Isaac jeles. És ne felejtsük, vagy ne felejtsem, hogy ez az a film ahol felfedeztem Alicia Vikandert. 

6. The Intern (A kezdő)

Régen látott és nagyon keresett "feelgood" mozi. Jó sztori, ültek a poénok és még kicsit a valóságból is kaptunk pár részletet. Baromi jól éreztem magam közben és utána úgy jöttem haza, hogy nagyon jó kedvem volt. Az ilyen filmek kellenek egy listára, csak mondom.

ex-machina.jpg

5. Inside Out (Agymanók)

A Pixar ismét csinált egyet, amit rögtön listázni kell. Nagyon jó sztori, kellemesen tálalt tanulság közben és a végére, felnőtteknek is tökéletesen fogyasztható manók mindenfelé. A legjobb szó a filmre, mivel a cukit utálja mindenki, a "szép" lett.

4. Mad Max: Fury Road (Mad Max: A harag útja)

Megértem az utálókat és azokat is, akik semmit nem látnak ebben a filmben, ugyanakkor viszont egy nagyon jó popcorn látvány orgia lett, amit sokkal jobban élveztem itt, mint mondjuk az Age of Ultront. Ja, és Tom Hardy.

3. Jurassic World

A nyár egyik legjobb filmes, mozis élménye. Nem is kell ezt nagyon ragozni, ha szórakozni akartál és közben majszolni a popcornt, valamint a szemed is kiégjen kicsit és a sztori se legyen szar, akkor megtaláltad a filmed. 

2. The Martian (Mentőexpedició)

Ridley Scott, Matt Damon, a Mars és Magyarország. 

1. Bridge of Spies (Kémek hídja)

Steven Spielberg, Tom Hanks (és Magyarország) mondhatnám itt is, de náluk erősebb rendező-színész kettős nem nagyon van. Ismét rá kellett jönnöm, hogy nagy Tom Hanks rajongó vagyok és arra is, hogy nincs sok nála jobb színész jelenleg. Mint ahogy a történet és a megvalósítás is remekül sikerült. Oké, kicsit komoly, nem a klasszikus popcorn mozi, de a sok dráma ellenére ez egy tökéletes szórakozás.

starwars.jpg

0. Star Wars: The Force Awakens (Star Wars - Az ébredő Erő)

Ami mellett nem lehet idén elmenni. Ami lehetne akár az első de az utolsó is egy hasonló listán. Ami idén minden várakozás várakozását megdöntötte. Amire még soha nem kellett ennyit várni.

Nem mondom, hogy tökéletes volt és azt sem mondom, hogy ez a tízpertizes film. Azt viszont mondom, hogy a Star Wars brandnél nincs nagyon erősebb jelenleg. És ha ebből az irányból közelítjük meg a dolgot, akkor bizony ez a 6+1 film idén mindent megnyert. Örülök, hogy nem 18 évesen láttam az első filmet és nem kellett évtizedeket várnom a folytatásra. 

J.J. Abrams kezébe adni az első filmet tökéletes választás volt, hozta azt a retro feelinget amire a leginkább vágytam. Az ifjoncok mellett se menjünk el, mert aki ennél a filmnél a castingért felelős, kaphat mindenkitől egy piros pontot. Az pedig külön káprázatos, hogy a régiek közül többen visszatértek, amennyire a sztori megkívánta. Hasonló folytatásban reménykedem csak...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr418231896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása