2008.04.15. 22:27 teddike

Battlestar Galactica - Első rész

Címkék: sorozat battlestar galactica

A cím ne tévesszen meg senkit, nem készülök semmire, és nem akarom megváltani a világot, sőt a spanyol viaszt sem akarom feltalálni, de úgy gondolom érdemes írnom róla véleményeket, gondolatokat, amik jönnek. Nem tartozom a legnagyobb rajongók közé, hiszen akkor már 5 évvel ezelőtt ott lettem volna a sorozat állandó nézői között. Ehelyett csak négy hete vettem rá magam, hogy elkezdjem nézni. Természetesen kedvenc oldalaim nagy hype-ja sokat hozzátett ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjem nézni. Magamból kiindulva, biztos, hogy nem egy összeszedett írás lesz, inkább csak rengeteg dolog, ami a fejemnek jön. A sorozat pilotja egyébként, lényegesen korábban érkezett, mint maga az első évad. A nagy sikernek köszönhetően kezdték el a sorozatot készíteni, és az első évad ennek köszönhetően "csak" 13 részes lett. A következő évadok viszont már 20 részesre duzzadtak, nagy örömet okozva ezzel a rajongóknak. Két hete kezdődött el a negyedik évad, és ha lehet hinni a jelenlegi infóknak, akkor ez lesz a záró évad. Azt is tisztáznunk kell, hogy ez egy sci-fi sorozat, amely az űrben játszódik, de ettől függetlenül nagyon sok olyan dolgot tartalmaz, amin sűrűn el tudunk gondolkozni. Mivel ez egy olyan írás, ami azért lehet sok mindenkit nem érdekel, meg az is lehetséges, hogy elég hosszú lesz, na meg biztos, hogy rengeteg spoiler is lesz benne, így csak azok olvassanak tovább, akik kíváncsiak egy kevésbé összetett írásra, és persze teljesen képben vannak, senki szórakozását nem akarom elrontani. Kattintsatok a továbbra!


A cím ne tévesszen meg senkit, nem készülök semmire, és nem akarom megváltani a világot, sőt a spanyol viaszt sem akarom feltalálni, de úgy gondolom érdemes írnom róla véleményeket, gondolatokat, amik jönnek. Nem tartozom a legnagyobb rajongók közé, hiszen akkor már 5 évvel ezelőtt ott lettem volna a sorozat állandó nézői között. Ehelyett csak négy hete vettem rá magam, hogy elkezdjem nézni. Természetesen kedvenc oldalaim nagy hype-ja sokat hozzátett ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjem nézni. Magamból kiindulva, biztos, hogy nem egy összeszedett írás lesz, inkább csak rengeteg dolog, ami a fejemnek jön. A sorozat pilotja egyébként, lényegesen korábban érkezett, mint maga az első évad. A nagy sikernek köszönhetően kezdték el a sorozatot készíteni, és az első évad ennek köszönhetően "csak" 13 részes lett. A következő évadok viszont már 20 részesre duzzadtak, nagy örömet okozva ezzel a rajongóknak. Két hete kezdődött el a negyedik évad, és ha lehet hinni a jelenlegi infóknak, akkor ez lesz a záró évad. Azt is tisztáznunk kell, hogy ez egy sci-fi sorozat, amely az űrben játszódik, de ettől függetlenül nagyon sok olyan dolgot tartalmaz, amin sűrűn el tudunk gondolkozni. Mivel ez egy olyan írás, ami azért lehet sok mindenkit nem érdekel, meg az is lehetséges, hogy elég hosszú lesz, na meg biztos, hogy rengeteg spoiler is lesz benne, így csak azok olvassanak tovább, akik kíváncsiak egy kevésbé összetett írásra, és persze teljesen képben vannak, senki szórakozását nem akarom elrontani.

 


A sztori

Kicsit nehezen fogom tudni én ezt összerakni, ebben már biztos vagyok, de meg kell próbálni azt hiszem. A kezdetek egy Kobol nevű bolygóhoz vezetnek, ahol a 13 törzs élt. Kezdetben teljes boldogságban, és természetesen békében egymással. Ezeket a történeteket pedig onnan ismerjük, hogy itteni tartózkodásuk alatt megszülettek az ún. Pythia tekercsek, amelyek leírnak sok mindent, és persze megjósolják az emberiség jövőjét is. Szóval, a tekercsek szerint, a békében elő törzsek összetűzésbe keveredtek egymással. Ami annyira nagyra sikeredett, hogy a kolóniáknak el kellett hagyniuk Kobolt. (Ez az egész úgy történt, ahogy a korábban említett tekercsek megjósolták.) A történet szerint, az elvándorolt törzsek, 12 bolygót telepítettek be, a 13-ik bolygó pedig maga a Föld volt. Ezek a bolygók, ha emlékezetem nem csal, akkor egy csillagrendszerben voltak. A letelepedések után igazából konkrét eseményekről nem tudunk, csak annyit, hogy többször háborúztak egymással, de általában ezeket az időszakokat mindig a béke követte. A következő nagy történelmi pont a történetünkben a cylon háború.

A háború előzménye az volt, hogy az emberek megalkották a robotokat. Azokat a robotokat, amelyeket életük során szinten minden területen bevetettek. Őket küldték a habánúba is, más törzsek ellen. De acylon-ok tudatukra ébredtek, lehet ez hülye megközelítés. Fejlesztették magukat, okosabbak lettek, ha lehet ezt mondani. És szembeszálltak készítőikkel. Ez a háború 12 évig tartott, aminek az lett a vége, hogy békét kötöttek egymással, és a cylon-ok eltűntek. A kolóniák pedig békében éltek egymással. De a cylon-ok visszatértek, és el akarták pusztítani az embereket. Le akarták rombolni otthonukat, bolygójukat, és szinte teljesen el akarták őket tüntetni. Itt kapcsolódunk be mondhatni a történetbe részletesebben. A támadást nagyon kevesen élték túl. Közel 50 ezer ember, akik mondhatni az emberiség jövőjét képezik. Egy (kettő) csillaghajó menekült meg, és több hajó, amelyek egy flottát alakítva próbáltak menekülni a támadók elől. A nem titkolt céljuk az volt, hogy megtaláljak a 13-ik törzs otthonát, a Földet, amit elvileg a tekercsek meg is jósoltak. Innentől viszont kicsit részletesebben lehetne írni a történtekről, de mielőtt belemennénk az évadok eseményeibe, ismerjük meg a szereplőket/karaktereket. Az embereket, és a cylon-okat.
 


A szereplők/karakterek

Természetesen nem fontossági sorrendre törekszem, és csak azokat a karaktereket mutatnám be, amik szerintem, vagy számomra fontosak. Fekete pont érte. Kezdeném azzal az emberrel, akinek elvileg pont a nyugdíjba vonulását látjuk. A Galactica kapitánya Will Adama ( "Husker" ), akinek a hajójából mondhatni múzeumot csináltak, hiszen már egy nagyon régi rendszerről beszélünk. Viszont pont ez az ami majd a későbbiekben nagyon sokat segít. Mivel ez az egyetlen (egy hosszabb ideig) csillaghajó, így ennek a hajónak a legénysége képezi a katonaságot, és ők védik a flottát a cylon-ok támadásától. A kezdetektől fogva az egyik legszimpatikusabb karakter Captain Adama. Bár nem tartozik a fiatal generációhoz, tudása, tapasztalata sokszor menti meg az embereket a végső pusztulástól.

A következő a sorban, Captain Adama első embere, Colonel Saul Tigh. Aki, megmondom őszintén azon karakterek egyike, aki eléggé hullámzó érzéseket vált ki belőlem. Mármint egy nagyon jó karakter, nagyon sok pozitív és negatív tulajdonságokkal. Ami biztos, hogy elkötelezett, és teljesen mértékben tisztában van azzal, hogy menyire fontos a munkája, emellett pedig hűségesen szolgálja a hajó kapitányát. Róla is, és a kapitányról is a részek közben azért sok apróságot megtudunk, még a korábbi időszakról, és sokkal jobban megismerjük őket.

Lee Adama, ( "Apollo" ), Captain Adama fia, az egyik legjobb pilóta. És persze ennek köszönhetően kezdetben neki van a legnagyobb arca, eléggé beképzelt, meg bigface, de ezt elég gyorsan, vagy elég sokszor levetkőzi magáról, és így egy nagyon kedvelt karakter is elég sok esetben. Az apjával való torzsalkodása, és ami a legfontosabb, a részek során bemutatott fejlődése nagyon fontos és nélkülözhetetlen szereplővé teszi.

És az abszolút kedvenc, a romboló első számú badass karaktere, aki legjobban Sawyer bácsira hasonlít, csak az a baj ezzel, hogy bármelyik férfi rajongó szívesen látna maga mellett. És persze ő az aki a legtöbb problémát okozza, de a legtöbb esetben ő menti meg az emberkéket. Sokat gondolkoztam rajta, hogy miért jó az, ha egy női karakter tetszeleg olyan szerepben, amit legtöbbször nem tőle várnánk. Biztos kitalálta mindenki kiről beszélek, hiszen az egész sorozat legtitokzatosabb karaktere nem más mint Kara Thrace ( "Starbuck" ). Tényleg jó volt látni, ahogy osztja az ellenséget, saját csapatában is tartja a rendet, és persze emellett mindenkit felidegesít viselkedésével. A kapitány első számú kedvence, és talán emiatt nagyon sok mindent megenged magának, de kétség sem fér hozzá, hogy az egyik legfontosabb karakter az egész sorozatban.

Evezzünk kicsit más vizekre, pihentetve a "katonai" oldalt, jöjjön egy kicsit a másik oldalról is két karakter. Az első a sorban, az Elnök, Laura Roslin, aki még a farkasokkal is táncolt nagyon régen. De itt most teljesen más szerepben van szerencsére. Az oktatással foglalkozó miniszter volt ő, a 12 törzs létrehozott egy Kormányzatot, amelynek 12 tagja volt. Az egyike volt Roslin is, aki Captain Adama segítségével sikeresen megmenekült. És annak köszönhetően, hogy a Kormányzat többi tajga a támadás során meghalt, ő lett a kolóniák elnöke. A karakterből adódóan sokszor éreztem, hogy viselkedésétől, monológjaitól kaparnám a falat, komolyan mondom olykor annak örültem volna a legjobban, ha úgy ahogy van meghal, nem hiányzott volna. De aztán nyugodtabb pillanataimban, pedig el kellett ismernem, hogy nagyon jól hozza a karaktert, és hasonlóan a korábban felsorolt emberekhez, fontos láncszem a gépezetben.

És itt vissza kell térnem a rombolóra, méghozzá Chief Tyrol miatt. Aki mondhatni a hajó egyik legfontosabb munkáját végzi, ő felel a harci gépek karbantartásáért, és persze az egész rombolóra vonatkozóan az összes javítást neki kell elvégeznie. Egy nagyon szerény karakter, aki kiáll saját dolgaiért, és minden oldalról elég nagy tisztelet övezi. Sokszor tünt egyébként egy nagyon lapos karakternek, vagy olyan lassú víznek, de azt hiszem azóta rájöttem, hogy pont ebben rejlik az egésznek a lényege. Mondanom sem kell, hogy kifejezetten fontos szereplő, és akkor arról nem is beszélve, hogy az évadok során mennyire hatalmas fejlődésen, és változáson megy keresztűl.

Még egy "katona", Karl Agathon ( "Helo" ), akiről az elején azt hittem, hogy faszán elfeledkeznek, legalábbis rögtön az elején feláldozza magát, csak azért, hogy a Caprica nevezetű, egyik legfontosabb a törzsek által lakott bolygójáról megmentsen egy embert. Ekkor azt hittem, hogy róla nem sokat fogunk hallani, de szerencsére hatalmasat tévedtem. Hiába maradt a Caprica-n, sok mindent látott és tapasztalt katona lett. És egyenlőre kerülve a spoilereket, a későbbiek során nagyon fontos szerepbe lépett előre.

És akit megmentett Helo, azt az embert akinek sok mindenhez köze van. Az idegbeteg, vagy csak szimplán agybeteg, vagy csak folyamatosan betépett, de mégis a legnagyobb elmét, és a másik nagy kedvencemet Gaius Baltar -t sikerült Helo-nak megmentenie. Aki kezdetben számomra kapocs volt az emberek és a cylon-ok között. A kolóniák legnagyobb elméje, akinek a munkássága nagyon fontos, és pont ezt használják ki a cylon-ok. Hozzá tudnak a legközelebb férkőzni, köszönhetően annak, hogy imádja a nőket, és mint a legtöbb a faszit a farkánál meg lehet fogni. Ennek köszönhetően jutnak a cylon-ok olyan védelmi információkhoz, amelynek segítségével le tudják igázni az embereket. Baltar-t az az igazság nem lehet csak úgy bemutatni, hiszen a karaktere iszonyatosan jó, tényleg sok mindent lehet rá mondani, és nagyon titokzatos az egész ami körülveszi. Tényleg az egyik nagy kedvencem, mert mindig meg tud lepni valamivel.

Jöjjenek a cylon-ok. Akiket már írtam, az emberek alkották. De öntudatukra ébredtek, fejlődtek, és ennek köszönhetően tudták megtámadni az embereket is. Két változatuk van. A robotok, vagy gépek, amelyek külsőleg is annak tűnnek. A sorozatban többször használják rájuk a kenyérpirítók kifejezést. A másik változat pedig a külsőleg az emberekkel megegyező kinézetű "robotok", akik mindenben hasonlítanak az emberekre, viszont csak fizikailag képesek a halálra, szellemileg nem. Haláluk után letöltődnek újra ugyanabba a testbe és magukkal hozzák addigi tapasztalataikat. 12 ilyen modell van, és a legnagyobb, illetve a legtöbb problémát az adja, hogy kik is ezek, illetve miután az emberek is rájönnek, hogy a cylon-ok képesek felvenni az emberi alakokat, nem tudják eldönteni, hogy kik is ők valójában. De nézzük sorban őket.

Az első, akit megismerünk a sorozatban, legalábbis akiről meg is tudjuk, hogy cylon, az Number Six. Baltar barátnője, és így tudtak közel kerülni a védelmi dolgokhoz. Baltar fejében innentől kezdve mindig ott lesz Six, aki többször is megjelenik Baltar képzeletében, és pont ebből adódik fontossága. Azt még elfelejtettem mondani, hogy 12 különböző modell van, de ezekből több ezer van. Mármint nagyon sok "Six" rohangál az emberek között, és ebből többel is találkozunk. Legfontosabb kettő az, aki Baltar szerelme volt, illetve az, aki a fejében van, és többször "megjelenik".

És itt az első komolyabb spoiler is, de nyugodt a szívem, hiszen írtam, hogy várhatóak, de azért figyelmeztetek mindenkit, hogy az első évad kezdetének élvezetét ronthatja a következő pár sor. Szándékosan hagytam ki az emberek közül, és teszem ide a cylon-ok közé, hiszen számomra a legjobb csaj, illetve női karakter, nem más mint "Boomer", azaz Sharon, más nevén Number Eight. Ők a nyolcasok. Nagyon fontos szerepük van mind az emberek, mind cylon-ok fejlődésének életében. Itt is két nagyon fontos nyolcas van. Boomer, aki az egyik legjobb pilóta. A másik pedig aki a Caprica-n Helo-val menekül.

És ejtsünk pár sort azokról is, akik ha nem is az elejétől, de ott vannak a 7 ismert cylon között. Aaron (Number Five), akivel kezdetben úgy találkozunk, hogy pont a Galactica-n vezeti a túristákat. Később kiderül, hogy ő is cylon, és mondhatni vezető szerepet tölt be közöttük. Akkor itt van a D'Anna (Number Three), aki szintén úgy jelenik meg a hajón, mint aki feladatot lát el, méghozzá riportot készít a legénységről. Akkor Leoben (Number Two), aki nekem az egyik személyes kedvencem közöttük, főleg a sok párbeszédből. És már ő is az első évad során kerül elő. Cavil (Number One), aki először papként jelenik meg, de róla is gyorsan megtudjuk, hogy nem az emberek közé tartozik. És az utolsó pedig, egy orvos képében jelenik meg először, ő a Number Four.

Még maradt öt modell, de ezt csak a harmadik évad végén tudjuk meg, hogy kik ők, illetve négyük lesz ismert, és az ember arca, pofája, álla leszakad, amikor megtudjuk, hogy kik is ők valójában, de erről majd később. Most már ismert a sztori, ismertek a szereplők, akkor jöjjön pár sor a vallásról, ami igen fontos szerepet tölt be a sorozatban. És még gondolatok erről arról. És itt azt hiszem be is fejezem, és ez lesz az első rész.
 


A vallás/hit

Mint sok minden, az emberek, és cylon-ok ebben is különböznek egymástól. Persze vannak átmenetek. Maradjunk az embereknél, akik többistenhitűek. Ami többször is erősen megütötte a fülemet a sorozat nézése közben. Ha káromkodnak, vagy csak egyszerűen használják azt a kifejezést, amit mi is gyakran, hogy "Ó Istenem", na csak itt ez többes számban szerepel. Eredetileg 13 Isten volt, és ezek elvileg azokon a neveken szerepelnek, legalábbis amit megismertünk, mint ami a görög mitológiában szerepel. Zeusz, Apolló, Arész, Artemisz és sorolhatnánk. Elvileg a többistenhit sokáig problémamentesen működött, aztán az egyik magasabb rendűnek tartotta magát, és emiatt robbant ki a törzsek közötti háború. Viszont az emberek követik a már korábban is említett tekercsekben leírtakat. Tehát hisznek a jövendölésben, és abban, hogy majd jön egy kiválasztott, aki elvezeti őket a Földre.

A cylon-ok pedig az egyistenhit mellett vannak. Mármint szerintük az emberek nem szolgálnak rá Isten szeretetére, és emiatt ők akarják átvenni az emberek helyét, ezért akarják őket, mármint az embereket leigázni. Viszont itt több probléma is felmerült számomra, mármint addig rendben van, hogy egyistenhit, de többször úgy beszéltek magukról, One és Two, mintha ők maguk is Istenek lennének. Ettől függetlenül ők is hisznek a próféciákban, és aszerint élnek ők is.

Több közös pont is van. Itt van az Ötök temploma, amit az emberek úgy gondolnak, hogy azon öt pap tiszteletére állítottak, akik az az egyet szolgálták, akinek nem mondjuk ki a nevét, és aki ugyanaz, aki az irigy volt. A cylon-ok szerint pedig ez az Ötök temploma annak az öt cylon modellnek a tiszteletére lett állítva, akikről csak később szerzünk tudomást. Mindkét esetben fontos szerepet játszik a 12-es szám. A tekercsekben is és a cylon-ok életében is.

Ami még fontos a hit esetén, hogy a cylon-ok elvileg nem tudnak szaporodni, ezért hatalmas csodának tartják, hogy egy embernek és egy cylon modellnek közös gyermeke született, akit a megváltónak tartanak.

És itt az első résznek a vége. Egy nagyon jó sorozatról próbáltam összeszedni azokat a dolgokat, amiket így nagy hirtelen eszembe jutottak, de persze ez nem minden, és emellett még nagyon sok apróság van, amit érdemes megnézni, és persze emiatt érdemes/érdekes követni az egész sorozatot. A második részben próbálok majd az évadokról külön is írni pár sort, hiszen rengeteg minden történt. Ígérem az is hasonlóan szétszórt lesz, és nem ígérek semmi jót sem. Viszont az tény, és ezt sokszor fogom hangoztatni, hogy a nagy hype miatt, de örülök, hogy elkezdtem nézni a sorozatot, hiszen az egyik legkellemesebben csalódtam, mivel alapjáraton nem szeretem a sci-fi sorozatokat. De ez levett a lábamról. Maradjunk annyiban tehát, hogy folytatása következik!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr583140261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_74535 2008.04.16. 09:42:25

Gratulálok, én most végeztem az első szériával, úgyhogy előtte csak épphogy hallottam valamit. Már várom a második szériát... Hivatalosan megjelent már ?

evenorbi · http://snookervb2008.freeblog.hu 2008.04.16. 15:28:44

Nekem az egyik kedvenc sorozatom. Igazából többször is érdemes megnézni az évadokat, mert annyira összetett, hogy néhány dolog első látásra fel sem tűnik. Benne van minden ami a mai világban benne van, politika, vallás, katonaság. Jók az űrjelenetek is, tv-ben talán a legjobbak. Ja és soha nem tudni, hogy mi következik, tényleg meghökkentő csavarok szoktak benne lenni.

Tusy 2009.08.20. 01:19:34

Tul vagyok az elsö 3 évadon most kezdeném a 4. ket, de csak angolul találtam. Azt szeretném kérdezni h valaki tud róla infot h leszinkronizálták e? Érdemes tovább keresnem?
süti beállítások módosítása