2008.06.18. 13:49 teddike

Battlestar Galactica - Negyedik évad

Címkék: sorozat battlestar galactica 2008 2009

A Lost mellett talán ezt a "zárást" vártam a legjobban, helyesebben mondva a fél-évadzáróval kapcsolatban itt egy kis szösszenet. Az első nagy olvasmányt szerintem nézzétek meg, nagyon sok mindent leírtam a sorozattal kapcsolatban. Igaz nem is annyira a konkrét történetről volt ott szó, hanem a kialakulásról, elméletekről. Itt sokkal könnyebb dolgom most sem lesz, hiszen a negyedik évad első 10 része nagyon jól sikerült, amely véleményt csak a zárásnak, illetve az utolsó kettő esetleg három résznek köszönhet. Innen viszont csak spoileresen, illetve csak az olvasson tovább, aki már látta ezeket a részeket.


A Lost mellett talán ezt a "zárást" vártam a legjobban, helyesebben mondva a fél-évadzáróval kapcsolatban itt egy kis szösszenet. Az első nagy olvasmányt szerintem nézzétek meg, nagyon sok mindent leírtam a sorozattal kapcsolatban. Igaz nem is annyira a konkrét történetről volt ott szó, hanem a kialakulásról, elméletekről. Itt sokkal könnyebb dolgom most sem lesz, hiszen a negyedik évad első 10 része nagyon jól sikerült, amely véleményt csak a zárásnak, illetve az utolsó kettő esetleg három résznek köszönhet. Innen viszont csak spoileresen, illetve csak az olvasson tovább, aki már látta ezeket a részeket.

Gyorsan összefoglalva a negyedik évadot, és tényleg csak a lényegesebb információkat összedobva, megtudtuk ki a Final Five négy tagja, természetesen a legénység tagjai között voltak, a két nagy vezető közvetlen közelében lévő emberek, így cseppet sokkolódtam, amikor megtudtam kik is ők. Van valami egyébként ebben az előre megmondom mi lesz dologban, hiszen Adama Admirális első embere, és Roslin első embere is cylon. Emellett persze, a másik kettő sem volt kis meglepetés, főleg, hogy ugye egyikük teljesen új szereplő. Nos, azt is tudtuk, hogy a hét cylon közül csak egy látta őket, és csak ő tudja felismerni, kik is valójában, mikor először találkoztak, akkor dobott az egyiknek egy olyat, hogy Sorry, ez majd később jelenthet valamit.

A felismerés mellett, Roslin betegsége ismét előkerült, Lee inkább átment politizálni, Gaius pedig szépen kiépítette az Egy Isten Hitet. Mondanom sem kell, hogy Gaius szerepe továbbra is hatalmas, az egész karakter, a megjelenése, a szöveg, minden passzol hozzá, nagyon jól eltalált karakter lett. Starbuck a harmadik évad végén eltűnt, majd előkerült persze, mindenki azt hitte, hogy cylon, de gyorsan rájöttek, hogy inkább csak bekattant valami az agyában, és azt hangoztatta, hogy járt már a Földön.

A negyedik évad, mint ahogy azt sejteni lehetett, arról szólt, hogy keresik a Földre vezető utat, főleg Starbuck és egy kis csapat, de nem igazán jártak sikerrel kezdetben. Viszont egyáltalán nem elhanyagolható dolog történt a cylonok életében. Egymás ellen lázadtak, amiből egy elég komoly háború lett. D'Anna, mivel látta az Ötöt, így dobozolták, elraktározták, és a megmarad hat cylon pedig nem tudott több lényeges kérdésben megegyezni, így Leoben Sharon és Six fellázadt a többiek ellen, és még az emberek segítségét is kérték, ami elég komisz volt.

Mint ebből is láthatjátok, a negyedik évadban sem tétlenkedtek az alkotók, hiszen sikerült összehozni az embereket és a cylonok egy részét, ráadásul ez a közös küldetés, és esetleges egymás mellett való élés elég komoly vonal lett. Gaius hite pedig kezdi megfertőzni az embereket, ami szintén nagy változás az eddigiekhez képest.

A részeket nézve egyébként az évad eleje, vagy inkább a közepe eléggé lassúnak tűnt, és olykor mondhatni érdektelen események is történtek, de valahol azt mondom, ez így mind kellett ahhoz, hogy szépen eljussunk oda, ahol végül zárult ez a 10 rész. Mint már mondtam az utolsó kettő három rész már nagyon pörgött. Leoben megjelenése változtatta meg az eseményeket. Illetve a cylon belső lázadás, amivel az emberek ismét lehetőséget kaptak arra, hogy visszavágjanak a cylonoknak, és egyben sikerüljön utat találniuk a Földre. Megtudták, hogy a bedobozolt cylon, D'Anna tudja ki a Final Five, így menjenek el a Feltámadás hajóhoz, vegyék elő, majd robbantsák fel ezt, így minden cylon halandó lesz. Ez milyen? Egy olyan vonal, amire nem számítottam, nem is gondoltam arra, hogy valaha lesz majd arra lehetőség, hogy ezek összefogjanak. De megtörtént, mentek a Viperek, és közös akcióban kiszabadították D'Anna-t, illetve robbant a hajó. Lehetséges az, hogy innentől mindenki halandó a sorozatban?

D'Anna kiszabadulása után minden ember arra számított, hogy majd ő lesz a cylon, vagy abban reménykedett, hogy nem ő az. Ilyen volt Roslin egy két pillanata is, mikor először találkoztak. A sikeres akció után, csatlakozva a flottához, megjelent D'Anna a fedélzeten, és a Négy, elkezdett aggódni kicsit. D'Anna azt mondta, hogy négy van a flottában, tehát az utolsóra még várnunk kell. Viszont itt Saul Tigh kapott nagy szerepet, megszerettem az öreget erre az évadra. Elment Adama-hoz és faszán bevallotta neki, hogy ő az egyik cylon , amire persze az Öreg kiakadt, de ennek így is kellett lennie, remélem kap majd valami díjat, mert színészetből jeles, amit alkotott ő is ebben az évadban.

Miután mindenki számára világossá vált, hogy kik a cylon-ok, kaptak egy fasza kis jelet, hogy merre is kellene tovább keresni a Földet, és az nem volt más, mint Starbuck gépe, amivel visszajött, persze, hogy ezt is a cylonok mutatták meg neki, így nem végeztek ki senkit, sikerült megegyezni a cylonokkal. A Lee Adama D'Anna kézfogás azért történelmi volt, és így együtt mentek a jel után, hogy megtalálják a Földet. Nem gondoltam volna, hogy a negyedik évad közepén eljutnak majd ide, de sikerült nekik. Nagy boldogság, sírás, és részemről aggódás, hogy még percek vannak hátra, valami történni fog. És történt is. Lementek a Földre, inkább ne tették volna, mert amit ott találtak, az félelmetes volt, és egyben irtózatos is, hiszen le a kalappal ismét mindenki előtt, hogy a nagy várakozás után egy ilyen Földet kaptak. A fejek, a pillantások, a képek, amiket itt mutattak, na ettől jó ez a sorozat. És nem is merek kérdéseket feltenni, hogy mi lesz majd a folytatásban, mert biztos nem az, amire számítanék. Egy csendes kezdet után, egy olyan évadot kaptunk, ami azt kell mondjam, hogy történelmi jelentőséggel bír, és már most nagyon várom az Űr-Opera folytatását.

Visszatérve a "Sorry" jelentőségére, nagyon valószínű, hogy Saul Tigh miatt mondta ezt, mert ugye New Caprican elég rendesen megkínozták, meg oda lett az egyik szeme is. Az ötödikre még várni, és lehet bárhol, igaz D'Anna azt mondta, nem a flottában van, majd megtudjuk. Viszont azt sem tartom kizártnak, hogy még nem is tud róla, hogy az, mármint remélem valami nagy karakter fogja megkapni ezt a jelentősnek vélt szerepet. De már megint előrementem.


Ismét csak annyit tudok mondani, így zárásként, hogy össze-vissza ugrálva próbáltam elmondani valamit egy olyan sorozatról, amit szerintem mindenkinek magának kell megnéznie. Nem lehet egy olyan pillanatot szerintem leírni, mint amit a tizedik rész végén láttam az arcokon. A kétségbeesés és borzalom volt egyszerre mindenkin. 2009-ben jön a folytatás, 8 + 3 rész zárással. Addig is türelem!

Nem szeretek osztályozni, de meg kell tennem az évad és a zárás részemről 8/10!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr633140346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adama 2008.06.21. 18:38:20

Most fejeztem be a negyedik évadot, jöjjön a folytatás!!!
süti beállítások módosítása