2009.01.03. 14:00 teddike

Slumdog Millionaire

Címkék: film 2008 slumdog millionaire 9 csillag

Ha akartam volna sem tudtam volna ennél jobb filmmel befejezni az évet. Az utolsó napon, tipikusan szar hangulatban vettem elő, és hatalmas élmény lett belőle. Dannie Boyle ismét bebizonyította, hogy nagyon jó abban amit csinál, ha valaki ennyire jó hangulatú filmet tud elénk rakni, annak nevét kéretik megjegyezni. A téma, a környezet a szereplők mind különlegesek, és ez az egyik legnagyobb erőssége a filmnek, aminek középpontjában a Legyen ön is milliomos áll.

slumdog millionaire

A történet középpontjában tehát a játék áll, de nem úgy ahogy azt mi gondolnánk. Jamal (Dev Patel) bekerült ebbe a játékba, elkezdett válaszolgatni a kérdésekre és nagyon sokáig jutott. Pont ezért megvádolták azzal, hogy tudta előre a válaszokat, ezért az utolsó kérdés előtt a rendőrség elviszi magával éjszakára, hogy kihallgassák. Ezen vallatás közben mutatják be gyerekkorát, és ad válaszokat arra, honnan tudhatta a megfejtéseket. Ez így leírva kicsit unalmasnak tűnhet, de valójában nem egyszerre történik az egész. Három, különböző időben történt eseményeket ismerünk meg. Ott a játék, a vallatás és a gyerekkor. És ott vannak azok a dolgok, amiket nem tudunk kézzel megfogni, amik fantasztikussá teszik a filmet, ez pedig a szeretet, szerelem fontossága és erőssége.

Itt egy nagyszerű bizonyíték arra, hogy egy film nem csak akkor lehet jó, ha tele van ismert színészekkel, vagy rengeteg pénzt költenek a látványra. Lehet szeretni egy filmet csak a történetért, ismeretlen arcokkal együtt. Mert itt erről van szó. Egyedül Dev Patel lehet ismerős a Skins című sorozatból, de a többiek nekem teljesen ismeretlenek voltak. De nem is akartam ismerni őket, mert a történet magával ragadott.

A legerősebb és talán legjobb részei a filmnek a gyerekek életét mutatja be. Jamal és testvére hogyan élt egy olyan világban, amit mi elképzelni sem tudnánk. Hogyan vesztette el családját, miként ismerte meg a szerelmét, és hogyan ragaszkodott hozzá éveken keresztül. Előbb írtam, hogy jó bizonyíték arra, hogy mitől lehet jó egy film. Így van ez a szerelemre, romantikára vonatkoztatva is. Részben a film egyik központi része és mégsem éreztem azt, hogy rányomja a bélyegét. Ültem a film előtt és tátott szájjal bámultam Jamal szenvedéseit, kitartását, mert bizony erről szól itt minden. Nem a nagyszerű életről, ahol mindent megkapnak, hanem sokkal inkább arról, hogy mennyire kitartó valaki, mennyire leleményes, és mennyire hisz abban, hogy majd egyszer talán jó lesz. Nem a pénz a fontos, hanem a kapcsolatok, és az ami ezeket mozgatja. 

slumdog millionaire

Mennyire tetszett nekem a film?! 9/10! Magyarázat nem kell, az év egyik legjobbja. Nagyon örülök neki, hogy a 2008-as év végén sikerült megnéznem, és annak is, hogy ennyire jó film lett. Ha valami a mélyből ennyire lazán fel tud hozni, örömmel tud eltölteni, és arra készteti az embert, hogy mosolyogjon, az csak jó lehet. (Még valami, a jó hangulathoz elengedhetetlen a nagyon jó zene. Sokat köszönhetünk ennek is.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr483140864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása