2009.09.24. 11:19 teddike

The Forgotten - Pilot (1x01)

Címkék: sorozat 2009 2010 the forgotten

Nehéz rezzenéstelen arccal nyilatkozni az ABC újoncáról. Többször kaptam már meg az arcomba, hogy nem baj az, hogy negatív egy kritika, de lehet azt is normális stílusban tálalni. Talán most először érzem azt, hogy ha nagyon akarnám sem tudnám ezt a csalódást szépen előadni. Az a helyzet, hogy amit a Forgotten ma mutatott, az hosszú évekre visszamenőleg az egyik legrosszabb sorozatos élmény volt. Én ennyire szart nagyon régen láttam. Itt nem tudnék olyan elemet kiemelni, ami tetszett volna. A karaktereket nem lehet megszeretni, egyszerűen frászt kap tőlük az ember, a történet pocsék, nem is tudom mennyire gondolták ezt komolyan, de van egy rossz érzésem, hogy túlságosan is. 

Ez valami olyasmi buli lehet az ABC-nél, hogy vannak a komolyabb "szakértők", akik eldöntik, hogy a Lost meg Flash Forward jöhet, aztán átengedik a terepet a csajoknak, bejön a Grey's Anatomy meg az Eastwick, majd amikor téptek egy kicsit, akkor már Castle is becsúszik, és amikor már minden kötél szakad, hatalmas mennyiségű alkohol fogyott, akkor jön a Forgotten. Az a baj nálam, hogy egy ilyen húzással a csatorna égeti le magát, mert ha képesek tényleg nagyon jó sorozatokat is találni, akkor ilyen maszlagot miért? Tényleg fel vagyok háborodva. Nagyon kevés alkalommal, még a nagyon negatív élmények után sem szoktam ennyire bánni azokat a perceket, amiket az első részbe öltem bele.

the forgotten season 1

Fecsegés meg csapongás helyett, jöjjön a sztori. Van egy csoport, ami teljesen hétköznapi emberekből áll, és ők arra szövetkeztek, hogy amikor a rendőrség egy hónap után sem tud rájönni, hogy kit öltek meg, tehát nem tudják azonosítani a holttestet, akkor átadják az ügyet ennek a jöttment csapatnak, és ők a saját módszereikkel megpróbálják kideríteni, hogy mi is történt, de főleg azt, hogy ki a john doe. Természetesen mivel a sorozat róluk szól, így egyértelmű, hogy sikereket fognak elérni. Mármint megoldják az ügyet, és a sorozat jelenlegi felállása szerint minden részre fog egy eset jutni. 

Ezzel még semmi baj nem lenne egyébként, valami alap kellett, megteremtették. Van már annyi nyomozós csoport, miért ne legyen ilyen is. A baj a megvalósításban van, pedig húztak egy olyat, hogy maga az áldozat narrálja az eseményeket, amitől egy kicsit különleges lesz az egész, de itt meg is áll a pozitív dolgok felsorolása. A nyomozás önmagában nagyon unalmas, ahogy összerakják a darabkákat az példátlanul szánalmas. A színészek alakítása pocsék, a karakterek egyáltalán nem szerethetőek. Pedig a főszereplő Christian Slater, akinek nem jön össze úgy látszik ez a biznisz, hiszen egymást követő két évben is rossz lóra tett. A menekülést egyébként a sorozat számára abban látom, hogy elkezdenek kicsit a fix karakterekkel kezdeni valamit. Jobban megismerjük őket, jobban elkezdtünk ragaszkodni hozzájuk, de miről beszélek itt? Hiszen kaszálom ezt az egész maszlagot!

Az a helyzet egyébként, hogy egy olyan világban, amikor a helyszínelők minden mennyiségben jelen vannak, amikor az FBI-nak olyan segítsége van, mint Bones, vagy az egyszerű mezei rendőr is egy Castle-t kap maga mellé, ott bizony egy ennyire rosszul összerakott nyomozás sajnos nem kap helyet. Azt kell elfogadjuk tehát, hogy azokat a nyomokat, amikre a városi ember bukkant, azt a rendőrség nem tudta felkutatni, illetve látva az esetet, semmilyen nyomot nem hagyott az elkövető. Ha megfordítjuk a dolgot, akkor itt annyira profi bűntényeket kellene kapjunk, ahol valami nagyon különleges vagy lenyomozhatatlan módon patkolt el valaki. Ehelyett itt megölnek egy csajt, valami vassal, majd berakják a kocsiba, és kidobják egy erdőbe. A rendőrség meg nem talál semmit. A további szenvedés elkerülése véget inkább megadom nekik Horatio számát, hívják fel, megoldja az ügyet, és a Forgotten csoportra nincs szükség. Pontok tekintetében 3/10. Részemről ennyi volt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr63141493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donnie · http://donnie.blog.hu/ 2009.09.24. 15:37:47

Borzalmasan gyenge volt, valóban nem lehet, vagy csak igen kevés pozitívumot felsorolni. A kritikában említetted az ABC, illetve vezetőségének gondolkodásmódját. Valóban egyfajta kettőség jellemzi őket ebből a szempontból, hiszen egyrészt utat engednek a high conceptnek, de ezzel együtt a csajos sorozatokat is preferálják. Ezenkívül van még egy terület, ahol már évek óta próbálkoznak sikert elérni. Szinte minden évben kapunk tőlük nyomozós sorozatot is, melyek csak nagy ritkán élik meg a második évadot. Pedig már jó ideje szeretnének maguknak egy sikeres szériát ebből a műfajból is, elsősorban azért, mert a Lost, DH, GA, B&S stb.-vel ellentétben az/azok jól is ismételhetők. Egyelőre nem jön össze a tervük, Forgotten szerintem nem húzza sokáig, míg az inkább karakterizálós Castle is necces helyzetben van. Egyikük sztem is talán túlélheti, bár az is igaz, hogy az ABC szeret kaszálni...
süti beállítások módosítása