2011.08.11. 23:42 teddike

Pilot (2011/12): Alcatraz (FOX)

Címkék: sorozat fox pilot alcatraz 2011 2012

Premier: 2012 - Midseason

Ki emlékszik még arra, hogy májusban mi történt az Alcatraz kapcsán? Tudja még valaki azt, hogy a hivatalos berendelés előtt csak olyan pletykákat lehetett olvasni, hogy a FOX nem kér J.J. Abrams és a Bad Robot legújabb sorozatából? Ezekre a kérdésekre már leginkább csak azt a választ tudjuk adni, hogy 2012 elején, midseasonban érkezni fog a sorozat, ráadásul hétfő estére, az utolsó House évad felvezetésével. A Warner és a Bad Robot most sem aprózta el, igaz J.J. Abrams előző évados teljesítménye nem adott 100%-os okot az örömködésre, de az Alcatraz első részét látva megnyugodhatunk, ismét nagyon jó, minőségi sorozat érkezik a képernyőre, feledtetve főleg a Terra Nova első évadát (igen, már a jövőbe is látunk). Természetesen J.J. mellett érdemes még megjegyezni Elizabeth Sarnoff nevét, aki íróként is dolgozik a produkció mellett és aki korábban a Lost című kedvencünk mellett tevékenykedett. Plusz a casting is nagyon jól sikerült, de erről később.

A történetről korábban már talán sokat olvashattatok, 1963-ban járunk, egy hajó érkezik éppen az Alcatraz-hoz, de ott nem találnak senkit. Az őrök, és ami furcsább a fegyencek is eltűntek a szigetről. A hivatalos közlemény, hogy mindenkit más helyre szállítottak, valójában azonban senki nem tudott arról, hogy mi is történt. Ugrunk az időben, eltelt több mint 40 év, és bár enyhén előre látható, klisés megoldással, pont egy 10 év alatti kislány téved a börtön azon területére, ahova visszatér az egyik fegyenc. Igen, jól olvastátok, visszatér. Öregedés nyomai nem láthatóak rajta, és bár nagyon nehezen tud tájékozódni és nem ismerős számára csak a börtön belső része, gyorsan bejut a városba, a körforgásba és gyorsan kiderül az is, hogy “feladattal” érkezett vissza. Amellett, hogy főleg azokat teszi el kezdetben láb alól, akik annak idején megnehezítették az életét, egy sokkal fontosabb eszköz is lett a jelenben.

Ami a megvalósítást, a sorozat felépítését illeti, egyértelműen nagyon minőségi szórakozásnak mondanám. Highconcept sorozatok listáját fogja gazdagítani az utóbbi évek talán egyik legerősebb első részével. Ne értsetek félre, nem ez volt a legjobb és nem is tettem le a kalapom vagy esett le az állam, viszont az a hatalmas potenciál ami észrevehető a pilotban, azt nagyon kevés sorozat tudhatja magáénak. Nem elég, hogy egy teljesen izgalmas téma/helyszín képezi a sorozat alapját, még egy jó adag misztikummal is sikerült megtoldani az egészet. És bár nem egy klisés megoldással találkozhatunk az első 40 percben, a rész felépítése, a dráma kibontakozása és az, hogy 5 percenként van egy apró fordulat a történetben jelentősen növeli a várakozási faktort a teljes évaddal kapcsolatban. Bár bőven lesz átívelő szál, nagyon lebutítva akár felfoghatjuk úgy is, hogy mindegyik részben visszatér valaki a múltból és a kis csapatnak el kell majd kapnia. Az “egy rész egy eset” elvén alapuló felépítésnek köszönhetően nagyon gyorsan sokak kedvence lehet és talán az is lesz, hiszen minden megtalálható a sorozatban ami naggyá teheti.

Ehhez már csak apró adalék, de elengedhetetlen feltétele a sorozat sikerének, a remek csapat. A múltban (flashback) és a jelenben is játszódó történet nagyon sok jó színészt és már most kedvelhető karaktert vonultatott fel. Elég csak Sam Neill kis képernyőn való szereplésére gondolni, de említhetem a Lostban már nagyon jól megismert Jorge Garcia-t is, aki ismét J.J. mellett dolgozik tehát. A pilot számomra legkellemesebb meglepetése a női karakter volt, Sarah Jones remek választás a számomra ismert arcok mellé. Így elsőre azt kell mondjam, hogy a folytatást sokkal jobban várom, mint pár éve a Fringe első része után. Bár tudom, hogy nem hibátlan pilotról van szó és vannak gyerekbetegségei, nagyon jó szórakozás volt és szörnyű a tudat, hogy csak 2012-ben “folytatódik” a kaland.

Értékelés: Alcatraz – 8/10

Korábban, a New Girl kapcsán azt írtam, hogy kioszthatom már most a legjobb újoncnak járó trófeát. Azt hiszem ezt lehetne nyugodtan úgy módosítani, hogy a New Girl lesz/lehet az évad kezdetének a legjobbja, de a midseasonban már kapni fog (kaphat) egy társat maga mellé. Az Alcatraz kapcsán egyébként a Terra Nova teljes csődje talán jobban idegesítő. Tudjuk azt, hogy House az évad végén végleg lepihen, csak egy nagyon egyszerű kérdést kell feltegyünk magunknak, vajon mire lehetne/lehetett volna képes egy nagyon jó Terra Nova, Alcatraz páros? Utóbbi biztosan eltalált, felépítés, történet és szereplők tekintetében is. Talán mindent elmondd az, hogy nagyon szeretném már látni a folytatást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr983147241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása