2011.08.28. 18:18 teddike

Pilot (2011/12): American Horror Story (F/X)

Címkék: sorozat pilot american horror story 2011 2012

Premier: 2011 október 5

"Na végre egy jó pilot" és a "ez beteg" jelzők hangzottak el szerintem főleg a pilot megnézése után és talán az utóbbinál jobban nem is lehetne leírni azt amit Ryan Murphy ismét elénk rakott. Az első kérdésem persze az volt, tudom kicsit értelmetlen módon, hogy mi a francnak kellett egy ilyen elmének Glee-t csinálni a Nip/Tuck után? Igaz utóbbi sorozathoz, főleg majd a megosztó mivolta miatt az American Horror Story jobban hasonlít majd, de ennél sokkal többről van szó itt. Ryan mellett, Brad Falchuk közös gyermekének összes elemét csak dicsérni tudom. Nagyon erős casting, nagyon jól megírt karakterek és forgatókönyv, ebből is adódóan jó történet és élvezetes képi világ. Dylan McDermott és Connie Britton is egy nagyon jó sorozatot talált, ami remélhetőleg lesz 5 évados mint a Friday Night Lights, de az sem fog zavarni, tartva természetesen ezt a szintet/minőséget, ha a Practice 8 évadát megüti.

A történetről elég annyi, hogy Dylan karaktere családját egy másik városba költözteti, itt próbálja feleségével és gyerekével korábbi hibáit és a családot ért traumát feledtetni valamint helyrehozni. A megcsalt feleség és gyerekét elvesztő Connie Britton karakterének marad a lánya, illetve férjének próbálkozása valamint annak reménysugara, hogy egyszer majd ismét helyére kerülnek a dolgok. Az új ház, aminek már évtizedekkel korábbra nyúlik története viszont nem éppen a legmegfelelőbb hely az újrakezdésre de a boldogságra sem. Az első jelenetek egyébként sokkal korábban pont a háznál kezdődnek és már ekkor lehetett látni, hogy pontosan mire is képes a "lakás", ráadásul az újonnan költöző család számára is gyorsan kiderül, hogy a korábbi lakók sem éppen békés nyugalommal távoztak az örök vadászmezőkre.

A horror és ijesztgetős elemekkel borzasztóan jól operáló, de egy lelki terrort és drámát is bevető sorozat első 50 perce maga a gyönyör. A képi világa, rögtön az első percekben átélt jelenetek, a főcím, csak azért készült, hogy nagyon jól szórakozzunk és bár a történet borzasztóan megosztó lesz, szeretnék abba a sorba beállni akik imádni fogják a sorozatot. Dylan karakteréből adódóan már eleve "sérült" emberek fogják látogatni a családi fészket és nekik köszönhetően nem kevés feszültség lesz a tető alatt. Ehhez pedig a lányuk nem éppen egyszerű viselkedése a suliban vagy a szomszédok folyamatos megjelenése is alaposan borzolják a kedélyeket. És akkor arról nem is beszéltem még, hogy nem kevés a szex/erotika is hatalmas szerepet fog betölteni a sorozatban. Na nem a True Blood szintű dugásokra vagy a Spartacus szintű csöcsökre és farkakra gondoljunk. Sokkal inkább a padláson talált bőr szerkóra, ami már jó pár poszteren is megjelent.

A történettől függetlenedve kicsit, a legtöbb pozitívum a sorozattal kapcsolatban a karakterekben és ezáltal a színészekben keresendő. Eredeti ötleteket láttunk már és mindig örülünk neki ha egy újabbat ismerhetünk meg. Az viszont nem mindig jön össze, hogy rögtön az első percektől kezdve csak azt tudjuk dicsérni, hogy mennyire jó a casting és mennyire jól működik együtt a két főszereplő és a mellékszereplők is csak hozzátesznek a pilothoz. Az persze jó kérdés, hogy melyik karakter miatt vagy melyik jelenetnél fognak majd a nézők elkapcsolni, mert van azért jó pár, és most nem arra gondolok, mert ez egyszerűbb, hogy Dylan McDermott elkezdi kiverni a farkát mert már nehezen viseli felesége elutasító viselkedését. A bőr/latex szerkó meg, na de inkább hagyjuk, nézzétek meg és nem elkapcsolni!

Értékelés: American Horror Story - 9/10

Egy igazi gyöngyszem az éterben amire nagyon jó lesz odafigyelni. A ház pusztító játékát szerintem borzasztóan élvezni fogjuk, mert ép elme nem marad majd itt az biztos. Lehet készülni a horror elemekre, az ijesztgetésre és természetesen arra az elmét betegítő játékra, amit hétről hétre 50 percben kapni fogunk az F/X-től. Okosan felépített történet, apró utalások a múltra, látványos és botrányos jelenetek egyszerre valamint jó készítők és színészek. Ryan Murphy ígéreteit szem előtt tartva, gyorsan fognak érkezni a válaszok, pörögni fog az évad így remélhetőleg részről részre csak jobb lesz az American Horror Story, bár ha "csak" ezt a szintet fogják tartani én már akkor is elégedett leszek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr683185878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása