2012.03.28. 20:40 teddike

Box office: The Hunger Games

Címkék: film box office 2012 the hunger games az ehezok viadala

Egy héttel ezelőtt még arról beszélgettünk, hogy vajon nálunk, ahol a Hunger Games nem rendelkezik akkora rajongói csapattal, mire lesz képes, illetve, hogy az amerikai közönség milyen magasra repíti majd a US bevételeket? A válaszok pénteken kezdtek el érkezni, amikor már tudni lehetett, hogy bár nálunk sokan megnézték az első napon, azért hatalmas rekordokat nem döntögettünk, viszont az amerikai közönség zabálta az éjszakai vetítéseken. A közel 20 millió dollár egy nagyon jó kezdet volt, bár statisztikailag itt sem beszélhetünk arról, hogy az összes eddig bemutatott film közül a legjobb lenne, de ha levesszük a folytatásokat (Harry Potter és Twilight filmek), akkor bizony a The Hunger Games elsőként végezne. A pénteki (egész napos) bevételek rögtön az ötödik helyre repítették az első napok bevételének listáján, a több mint 68 millió dolláros bevételt szintén "csak" a folytatások tudták megelőzni (Harry Potter és Twilight ismét). 

hunger_games_new_york.jpg

A Lionsgate tehát már az első nap után nagyon boldog lehetett, hiszen a hivatalosan 78 milliós költségvetéssel készült film remek rajtot vett. A marketing költségek persze ebbe még nincsenek benne, de ha nagyon vadul számoljuk és megduplázzuk ezt az összeget, akkor a Lionsgate nagy álma nagyjából annyi lehetett, hogy 3 nap alatt 150 millió közelébe kerüljön a film, a pénteki adatokat látva. Ez mennyire sikerült? És mennyi pezsgő fogyhatott? Nos, maradjunk annyiban, hogy biztos nagyon sok.

A hétvégét a The Hunger Games végül 152.5 millió dollárral zárta, amivel minden idők harmadik legjobban nyitó filmje lett (US). Az első helyen az utolsó Harry Potter film áll, a második helyen pedig a The Dark Knight. Ezzel az eredménnyel pedig az is egyértelmű lett, hogy a Twilight filmeket verte a The Hunger Games, persze idén kapunk még egy utolsó mozit, ami biztosan nagy dobbantás lesz boxoffice szempontból, de addig is, a magam részéről, örülök annak, hogy az Éhezők viadala ilyen jól kezdett. Az előző számokból adódik az is, hogy legjobb márciusi és tavaszi film is lett egyben. Valamint a napi bevételek tekintetében, a korábban említett éjszakai vetítések esetében, plusz az IMAX számok is azt mutatják, hogy a The Hunger Games alaposan megmozgatta a rajongókat a hétvégén.

A nemzetközi helyzet ennyire nem örömteli azért, illetve teljesen átlagosnak mondható, de szerintem ebben nincs semmi meglepetés. A közel 60 millió dolláros bevétel nem rossz azért és a filmről teljesen pozitívan nyilatkozó nézők és kritikusok is sokáig mozgathatják még a moziba járó tömeget. Nálunk több mint 21 ezren nézték meg első hétvégén a filmet amin, a többi nemzetközi bevételt elnézve, inkább mondható közepes teljesítménynek. A 28 millió Ft azért nem rossz bevétel, követve a hasonlóságot, a Twilight első film 11 millióval nyitott. Bár, ebbe mennyire játszik az bele, hogy a nézői szokások esetleg megváltoztak, a feliratos filmek nem képesek akkora teret hódítani, vagy Az éhezők viadala majd csak innentől kezd el hódítani? Jók a kérdések, meglátjuk, jön a második film, talán okosabbak leszünk. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr14346482

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fecsegőposzáta 2. 2012.03.31. 20:11:50

Mivel tetszett a könyv, így természetesen azonnal meg akartam nézni a filmet is. Tegnap el is mentünk egy afféle előpremierre, Jucussal és Annával.   Érdekes volt a helyzet már a mozi előterében is. A női vécé előtt végtelen sor kígyózott, míg ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása