2008.02.07. 19:02 teddike

American Gangster

Címkék: film mozi 2008 american gangster 8 csillag

Erre is sort kerítünk, hiszen az év eleji filmek közül egyike a legjobbaknak. Tudjátok az ilyen filmek nekem vannak kitalálva, mármint jó színészek, igaz történet, és a 60-as 70-es évek. És persze ott van adaléknak az is, hogy egy nagyon hosszú filmről van szó, és már mondtam, bukok az ilyen filmekre, mivel nem dobják ki az embert 90 perc után a moziból. Egyébként nehéz ezt a filmet nem szeretni, még akkor is ha nagyon hosszú, Denzel Washington és Russel Crowe nagyon jó választás volt a fő szerepek eljátszására.

A sztori, már említettem, igaz történeten alapszik. A környék leghíresebb gengszter sofőrjét játssza Denzel, aki a főnöke halála után saját üzletét kezdi el kiépíteni. A főnök halála miatt hatalmi harcok, és kisebb zűr keletkezik a környéken, amit nagyon jól használ ki. Természetesen itt is a drog a lényeg, amelynek piacára úgy tör be, hogy nem közvetítőn keresztül, hanem saját forrásból szerzi az eladni kívánt árut. Így sokkal olcsóbban tud árulni, sokkal jobb terméket. Hát nem szép, az amerikai álom egy sajátos megvalósítása. Russel Crowe játssza a kicsit lassú, de ettől függetlenül nagyon is szerethető zsarut, akit soha nem lehet lefizetni, nem korrupt, és csak a szabályoknak él. Ő kerül egy olyan csoport élére, akik arra a szakosodnak, hogy csak a drog kereskedőket próbálják elkapni. És ezzel kezdetét veszi a fekete drogbáró utáni nyomozás.

Nos a történet valahol kitalálható, a jó és a rossz harca elég egyértelmű, és az is kiszámitható, hogy sor fog kerülni a találkozásra is. De, ettől még sokszor hihetjük azt, hogy sok minden megúszható, és azt is, hogy majd jön valami, és nem kapják el a rosszakat. Sokszor vagyunk szerintem úgy egy karakterrel, hiába a sötét oldalon áll, nem szeretnénk ha elkapnák. Denzel Washington nagyon jó színész, ezt itt is megtapasztalhattuk. Annyira nem badass, és nem rúgja szét mindenkinek a fejét, de az utcán gyilkolás vagy a zongorás jelenet elég kemény. Viszont azt is gyorsan meg kell jegyezni, hogy Russel Crowe annyira lassú, és egyben annyira profi, hogy nincs is nála jobb alakítás a filmben. A két nagy közül szerintem ő a nyerő. Persze ezen lehetne veszekedni, de akkor is, a film leköt több mint két órára.

Az egész drog biznisz mögött azért egy sokkal fontosabb dolog van a háttérben, amit meg is oldanak. A korruptság, ami az akkori világra jellemző volt, sikerült valamilyen szinten felgöngyölíteni. Ezért volt jó látni a két nagy színészt ebben a filmben, meg a karakterüket is, mivel az egész film alatt elég nagy változáson, fejlődésen mennek keresztül. Mindketten szarnak a körülöttük lévő világra, és nem ők fogadnak el másokat, hanem saját magukat fogadtatják el, és vezetik az embert egy másik irányba. Hiába áll Denzel a rossz oldalon, mindenkitől elvárja az alázatot, és ezt ő is megadja másoknak. Russel Crowe karaktere is valami hasonlót hoz a vásznon. Lehet, hogy sokan őt tartják a legnagyobb csődtömegnek, ő még is, kihozza a legjobbat a dologból, és ha kell mindenkit lecsukat.

Vannak emlékezetes jelenetek, amikor egy rendőr lelő egy feka férfit egy olyan területen, ahol nagyon nem lett volna szabad, a szomszédok lincselésre készülnek, meg az egész felvétel elég kemény volt. Vagy itt van a már említett, kimegyek az utcára, lepuffantok valakit, majd nyugodtan visszaülök kajálni. Aki szereti az ilyen jellegű filmeket, azt hiszem nekik kötelező, és nem csak azért mert két ennyire fantasztikus színész van benne, hanem mert mindenki, a legapróbb szerepekben is hozzátesz valamit a filmhez. Ott az anyuka pl., nagyon kemény ahogy kezében próbálja tartani a dolgokat. Mindenki felett áll valaki, akinek elszámolással tartozik. Az I Am Legend után azért nagyon jó folytatás, és még csak egy hónap telt el az évből. Ha ez kitart egész évben, akkor nagyon jó filmeket fogunk látni végig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr273140186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása