2009.06.07. 00:00 teddike

Terminator: Salvation (Terminator: Megváltás)

Címkék: film 2009 5 csillag terminator salvation the future begins

Nehéz elkezdeni egy olyan filmről írni, amelyet hatalmas várakozás előzött meg, aztán már a megtekintés előtt nagyon vissza kellett venni az elvárásokból, hogy ne érje az embert akkora csalódás. Hiába ütöttek a trailerek, hiába Christian Bale és McG, valamit nem tudtak jól összerakni, és elvérzett az egész. Már nagyon régen megtanultuk, hogy a látvány nem minden, kellenek a jó színészek és ami ennél is fontosabb, kellett volna egy jó történet. 

terminator salvation

Ami sajnos nagyon sok buktatóval van tele, nem is mennék ezekbe bele, és igazából lehet nem is nagyon kellene senkinek. Amit a T1 és a T2 felvázolt nekünk, amit akkor láttunk, azt rakjuk el valahova, mert amit a harmadik és ez a film tesz, az csak rombolja bennünk a korábban megszeretett Terminator - kultuszt. Igaz az is, hogy egy percig sem akarták ezt T4-ként eladni, ezt csak a nézők/rajongók rakták oda (a négyest), és mennyire nem lett volna szabad. Ez egy különállónak nem mondható történet (de nem is folytatás), amely a jövőben játszódik, egészen pontosan 2018-ban. És röviden annyi a lényeg, hogy a Skynet fenyegetése az emberiségre nézve hatalmas. John Connor még nem az ultimate vezér, csak egy katona, aki próbálja megállítani az akkor még nagyon fiatal apjának a halálát. Ehhez még jön Marcus, aki ekkor ébred tudatára, és sajnos már a trailerekből kiderül, hogy mi is az ő hatalmas problémája. De mégis ő az aki a fiatal Kyle Reese megmentésében John Connor segítségére lehet.

A film egyetlen erőssége, hogy vannak nagyon látványos jelenetei. Igaz, hogy nagyon sokszor megfordult az ember fejében, hogy ez valami Transfomers koppintás (és divat is ezzel szidni a filmet), de ezt felejtsük el. Szerintem ezeket a robotokat nagyon jól megcsinálták. A régi T-600-as, az új T-800-as modell is hatalmasat ütött olykor, illetve a robbantások, csaták nagyon erősek lettek. Innen már ki lehet találni, hogy mire is ment el az a rengeteg pénz, amit a filmre költöttek. Mert sajnos másra nem jutott.

terminator salvation

Az írói stábnak jár egy hatalmas fekete pont, és ebből adódóan a megvalósítás is nagyon gyengus bizonyos helyzetekben. Mert bár azt mondtam, hogy a T2-ben megismert jövőt felejtsük el, de könyörgöm, ennyire nem lehet mindent kidobni az ablakon. Ráadásul itt volt a T-sorozat is, ami minden hibája ellenére egy nagyon drasztikus jövőt vázolt fel, ahol az emberek nem mertek nagyon feljárni a felszínre. Ehhez képest ebben a filmben a bázisok, meg sok katonai állás, gépekkel együtt ott virít a napsütésben, és John Connor meg a társai simán járkálnak. Visszatérve az előbb kiosztott fekete pontra. A főellenség, a Skynet olyan buta lett, hogy az szinte már már fizikai fájdalmakhoz vezet. Értem én, hogy a popcorn-zabáló közönségnek ez kell (legalábbis kellett volna a készítők szerint), de ennyire nem szabad hülyének nézni az embert. Nem felejtünk!

Ami a színészeket illeti, én nem akarom Christian Bale-t bántani. De ha azt hangoztatja, hogy elsőre nem akarta elfogadni ezt a szerepet, aztán miután átdolgozták, látott benne fantáziát, akkor éppen mennyi füvet szívott? Mert az addig rendben van, hogy ő a modern Megváltó, aki kivezeti az embereket a gépek elleni háborúból. De azt úgy nem lehet, hogy költenek neki kb. három nagy mondatot, olykor unottan bámul a kamerába, és azt akarja elhitetni velünk, hogy ők bizony most kurva nagy szarban vannak. Mert nincsenek! Legalábbis és baromira nem hittem el. Aki(k) esetleg megmentik a filmet, az Marcus szerepében Sam Worthington, aki egy kis erőt vitt tényleg ebbe az egészbe. Illetve Kyle szerepében Anton Yelchin. 

terminator salvation

Mennyire tetszett nekem a film?! 5/10! Hiába látványos, ez tényleg nagyon kevés ma(napság). Kellett volna egy hihető sztori az egész mögé, de sajnos ezt nem kaptuk meg. A Terminator örökséget egyáltalán nem képes tovább vinni. Igaz a harmadik filmnél azért sokkal jobb lett, de annál nem nehéz, az az igazság. Úgy látszik, hogy amit James Cameron megálmodott, amitől Sarah Connor nagyon félt, azt egyelőre nem tudják nekünk megmutatni. Hiteles jövőt akarok, ahol a gépek tényleg nem hülyék, és az emberek totálisan be vannak szarva attól, hogy kihalnak. Búcsúzásként még annyit, hogy ebben a pontban nincs benne a film végén látott jelenet, amitől személy szerint legszívesebben kifordultam volna a moziból, és Christian Bale pár perces alakítását is szívesen díjaznám egy kosár málnával.

(Meg kell még említenem, hogy Sarah Connor hangja legalább visszatért. John bőszen hallgatta anyuka kazettáit. Illetve az Arnold fejével megjelenő T-800-as is megérdemel egy piros pontot, mert tényleg ütött.)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr1003141258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_104632 2009.06.07. 21:51:02

Sok hibája van a filmnek, de nekem mégis tetszett. Az ellenállók tényleg túl erősnek tűntek, na de majd, ha a T-800-asok lejönnek a futószalagról, akkor nem fognak ilyen lazán mászkálni a felszínen az emberek. Főleg, ha jönnek a beszivárgó egységek. Ha lesz 5. film, akkor szeretnék egy nívósabb rendezőt, de ami a legfontosabb, az egy jó forgatókönyv. A filmnek meg a vége a legszarabb. Látszik, hogy McG-nek nem sok esze van.

Tusy 2009.06.08. 00:06:56

Én kicsit féltem megnézni, bár a T3 után nagyobb csalódás már nem érhet embert :) Azt h a felszinen vannak még betudható tényleg annak h a harc elején járnak és még nem szoritották le öket a föld alá. De a skynet robbantás a végén. Egy terminator gyárto üzem ahol szinte csak egy terminator van mint ellenfél... Szerintem nem kell folytatnom... Az utolsó 20 perc nyugodtan mehet a kukába...(egyetlen jó pont a végére, az öreg Arnold elég hihető lett) Egy jobb véggel egy 7es film akár. igy tényleg csak 5 :(

Tusy 2009.06.08. 00:11:27

Ha én James Cameron lennék most sírnék h miért rontják a kultuszt... Kár h nem mutatja meg h is kell ezt... :(

Ismeretlen_37501 2009.06.08. 10:59:33

James Cameron helyett én sem nagyon tudnék nyugodtan aludni, habár szerintem annyira nem érdekli a jelenleg kialakult helyzet :) Fontosabb dolga is van most éppen.

Dave 2009.06.24. 17:23:45

5 pont a filmre, mert nem szolt semmirol.
süti beállítások módosítása