2010.06.05. 19:59 teddike

Green Zone (Zöld zóna)

Címkék: film 2010 green zone 5 csillag

Az előzetes, a szereplő és a rendező láttán/hallatán azt a bugyuta kérdést tettem fel magamnak, hogy vajon hol fognak akkor hibázni? Szinte tökéletesnek tűnt minden már jó előre, teljesen láthatatlanba, és talán pont ezért is buktam nagyot. Paul Greengrass-ra mostanában nem sok panaszunk lehetett. Két Bourne filmet is köszönhettünk neki, innentől pedig már adott volt, hogy a lábai előtt heverünk. Matt Damon sem sok kérdőjelet vet fel, főleg ha egyik kedvenc rendezőjével dolgozhat együtt. A helyzet adott volt tehát, egy jó sztorit kellett választani, és már mehetett is a film. Ráadásul, sokan szeretnek ezzel a filmmel dobálózni valahol érthetően, a The Hurt Locker megnyitotta a kaput a hasonló, katonai filmek előtt, viszont a teljes sikerhez minőséget is az asztalra kellett volna tenni.

green zone

A történet egyáltalán nem kérdőjeles. 2003-ban vagyunk, Bagdad, az amerikai katonák behatolása után, ahol Zöld zónát hoztak létre, illetve a vegyi fegyvereket keresik eldugott bunkerekben. Miller (Matt Damon) is egy hasonló csapat vezetője, akik felsőbb utasításra, fülesek segítségével eljutnak különböző bunkerekbe, ahol az előbb említett fegyverek után kutatnak, de semmit nem találnak. Ez a csapat jelentős részét nem készteti gondolkodásra, Miller viszont eltöpreng azon, hogy vajon miért nem találnak semmit. Ennek hangot is adván a CIA-val kerül kapcsolatba, valamint megpróbálják leleplezni mindazt, amit mi is azóta nagyon jól tudunk. Ilyen fegyverek valójában nem is voltak, de ne ezzel foglalkozzunk most.

Sokkal inkább kerüljön az asztalra az a tény, hogy a sztori semmi meglepetést nem tartalmazott, az események felépítése sem rázott meg különösebben. Nem sok meglepetés ért, ráadásul a fordulatokat, ha lehet ilyenekről beszélni, már jó előre lehetett látni. Ami viszont még ennél is elkeserítőbb volt, hogy Matt Damon semmit nem tett le az asztalra. A szürke egér, mondhatnám rá egészen nyugodtan. Nem látunk meg semmit az emberből, nem tudunk meg róla semmit, sőt még katonaként sem a legtökösebb. Egy pont a gépezetben, éppen ezért a történet során sem nagyon tudunk hinni abban, hogy bármit is elérhet.

green zone

Plusz, és ez már a megvalósításra vonatkozik, a kézi kamerával felvett jelenetek, az állandó ugrálás teljesen kikészített. Nem nagyon tudtam felvenni a film ritmusát, ami tovább rontotta az élményt. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az utolsó nagyobb akció egészen kellemes volt, ami dob valamit a megítélésen, de sajnos még így is üres és szürke az egész.

Értékelés: Green Zone - 5/10

Nagyon csalódtam azt kell mondjam, Greengrass és Matt Damon közös munkája most egyáltalán nem ütött be. A sztoriban semmi újdonság, semmi erő nem volt. Ráadásul aktuálisnak sem mondható, 2004-ben biztos nagyot ütött volna. Ráadásul a Hurt Locker szintjét még távolról sem közelíti meg. A karakterek közül, Miller főleg szürke, még akkor is, ha azt érezteti velünk, hogy ő gondolkodik és szeretne másképp is cselekedni. A többi szereplőket szinte random rakják a sztoriban. Mondhatni lehetetlen helyen és időpontban kerülnek elő. Értem én, hogy a tolmács fontos, de nem tudták nagyon kidolgozni a karaktert, mint ahogy a női szereplő is nulla. Folytathatnám tovább is, de felesleges, egy jó dolog volt, ami tényleg tetszett, a városról mutatott felvételek, a romos területek megvettek, de ezzel nem sokra megyünk.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr773142438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesko 2010.06.06. 02:02:30

Az europai embernek ez a film nem azt jelenti mint az amerikaiaknak...a film egy Irakban sokat tartozkodo ujsagiro realis konyvere az "Imperial Life in the Emerald City" konyvere alapszik. Elso film ami bemutatja, hogy mit is keresnek az amerikai katonak Bagdad-ban, ahogy Miller mondja:"I came to find weapons and I find shit". A filmezest Angliaba, Marokkoba es a spanyoloknal csinaltak, Bagdadban ez nem is lett volna lehetseges...rengeteg design munka van rajta mig ezeket a varosreszeket ennyire realisan ossze rakjak(minden elismeresem!). A film ezerszer jobb mint a Hurt Locker, mert az egy csajnak a kitalalasa volt es arra szolgal, hogy jobb ha nem robban a bomba mert zajos(mint csaj egyet ertek vele...), de ez mas...eletukben eloszor az amerikai katonak elgondolkozhatnak magukon, hogy mekkora balf*szok...es ezt Matt Damon, es Paul Greengrase realisan alkotja. A film ritmusa nagyon gyors, hogy feszulseg alatt tartson(engem legalabbis ugy tartott)...es elismerem annyi enegiat fektettek bele, hogy ez maskor eleg volt nekuk az egesz Bourne akciora, a kezi kameraval erzekelteti az igazi valosagot + jo granulalt a kep...ez is ugyanerre valo. En nagyon megvagyok elegedve a temaval a - wmd- ok keresesevel...ami ugye kamu, es Miller az igazsagot valassza ami bizony "szurke". Tetszett a szineszek jateka, ebben az esetben ilyennek kell lenni...most az amerikai katonak szivtak(de jo kemenyen!), tehat a tokosseg ilyenkor rohelyes volna. Egyszoval nekem tetszett...egy uj vizio az iraki haborurol...ami ugye nekunk veletlenul sem olyan utos mint pl. Amerikanak, de nem te vagy az egyetlen akinek nem tetszik...a box-office be a film ugyanugy megszivta mint az amerikai katonak Irakba.

Ismeretlen_37501 2010.06.06. 05:46:57

Leírtam, és továbbra is tartom, az a legnagyobb bajom, hogy nincs benne semmi új. Oké, elmentek keresték a fegyvereket, tudtuk, hogy van gond az egész dologgal kapcsolatban, így nem lepett meg minket, hogy semmit sem találtak. Az viszont tényleg dicsérendő, hogy teljesen más helyszínen, rendkívül jól összerakták a várost és a külső helyszíneket.

mesko 2010.06.06. 09:12:58

En azert tovabbra is is ugy gondolom: ez egy szomoru dolog, hogy igy agalsz ott Irakban egy smecker hatalomnak a kenye-kedvere...es tenyleg halnak ott meg ezert emberek-REALISAN- ezert ugy erzem meg tobb dokumentum film is elcsuszna errol a temarol...minel nagyobb nevekkel annal jobb. Ebredni kene...bar ha minden katona ilyen lenne mint Miller, akkor biztos szettesne az egesz hadsereg, de hat Hollywood-ban minden lehetseges. Amugy meg mar elegem lett abbol a sok superhosbol az idenre: Titanok(mennek a francba!), Iron Man 2(na ez meg maradjon..), PoP(ez se valami, csak hat az ember meg gyerek..), Robin Hood(persze, majd jovore..)...jaj, hadd jegyezem meg feminin kegyetlenseggel, hogy erkezik hamarosan egy "giga-mega-terra" erokkel megaldott vampir: Edward Cullen..amikor vissza fogod sirni Roy Millert. Fogadsz velem?

Ismeretlen_37501 2010.06.06. 11:45:24

Nem kell fogadnom, mert ebben teljesen igazad van. Robert Miller sem rossz karakter, csak egyelőre nekem szürke. Mármint az a motiváció, hogy ő őszinte akar lenni, és segíteni akar az embereken, teljesen hihető, csak valahogy légből kapott. Egyébként azzal egyet kell értenem, hogy a témával kapcsolatban jöhetnének dokumentarista megoldások, akár nagy nevekkel a fedélzeten, mert lenne vevő rá szerintem. Az emberek is szívesen néznék. Csak tudod az a baj ezzel, többnyire, hogy a nagy történeteket szeretik az emberek, a változásokat, amikor valaki az életét adja valamiért, vagy hatalmas változást ér el egy tettével. Persze, Miller egy mezei katona, és a felsorolt karakterek/filmek közül a legemberibb, de valamit adni kellett volna neki még a kezébe.

mesko 2010.06.06. 17:47:44

A legtobben tenyleg igy lattak...en maskepp, nekem nem fajdult meg sem a szemem, sem a fejem es tetszett a "mezei katona" nem volt a tipikus nagy klise, amikor valaki eletet ad + hatalmas valtozas, ez nekem teljesen realisnak tunt.(amugy a konyv nem fikcio!) Mindenki maskulomben azzal gyanusitott, hogy azert tetszett mert Matt Damon jatszott benne...szurke? lehetseges, de miert kell allandoan "villogni-foszforeszkalni", "ki vagyok en"-t jatszani? Jol van..legyen. En azert meg nem utom le oket 50 kilos kalapaccsal...lassuk meg mit produkalnak... Maskor ugy ulj be minden filmre(de mindegyikre!) mintha a Hofekerke es a 7 torpe jonne.

Ismeretlen_37501 2010.06.06. 19:55:27

Mesko ne értsd félre, én teljesen elfogadom a véleményedet, és meg is értem, szerintem teljesen beilleszkedik abba a vonalba, amit a filmről olvasni lehetett. Nagyon ellentétes véleményeket láttam eddig csak. Matt Damon-nak nem kell állandóan villognia, de ha mondjuk azt mondom, hogy Hazugságok hálójában, akkor pl. ott nagyon jó volt látni DiCaprio játékát.

mesko 2010.06.06. 20:26:59

Na latod errol beszeltem...igy jarsz ha "elvarasaid" vannak egy filmtol...en mindig teljesen semlegesen nezem, hiaba xy a rendezo, es a megasztar a foszereplo. A Body of Lies-ben tenyleg jo DiCaprio, en ot maskulomben nagyon szeretem...ott olyannak kell lenni!...es ha netalan bascket cipo eltalaltak volna basckettolni- en is tettem volna ra "ilyen-olyan" megjegyzes, elismerem. Tudom, hogy elfogadod a velemenyem...bocs lehet en most ramenosebben vedtem az allaspontomat.

zolee 2010.06.08. 15:02:55

Én maradok az középnél, tetszett is meg nem is, többet vártam tőle, de nem volt rossz szórakozás. Matt Damon szerintem külön jó ebben a szerepben, nem szuperhős, egy átlagos katona aki megoldásra törekszik. Az utolsó menekülős csata nagyon tetszett. Soha rosszabbat.

mesko 2010.06.08. 17:26:38

En meg csak annyit illet volna irjak: 1.europainak ez nem az mint egy amerikainak 2.kozepszeru v "szurke" = REALITAS 3.Greengrass + Damon = masfajta musor, de megis JO! (s en meg vitatkoztam teddike-vel...mas bloger abszolut lerugott volna...sajnalom:)

Dave 2010.06.08. 19:05:13

Nem volt ez rossz film, sőt, igazatok van, realitás, még ha ez azt is jelenti, hogy szürke. Matt Damon-t meg kell védenem, emberi volt, ez legyen a legnagyobb hibája.
süti beállítások módosítása