2010.04.04. 14:34 teddike

Spartacus: Blood and Sand (1x10) - írta Serath

Címkék: sorozat 2009 2010 spartacus blood and sand

Ez volt az a sorozat, amiről eredetileg nem gondoltam, hogy írnom kéne, mivel tisztán kikapcsolódásként néztem. Nem mintha más sorozatokat kötelezettségből néznék, de ez volt az aminél egyáltalán nem izgatott, ha pár hetet kihagytam belőle, és csak később pótoltam. Így volt ez egészen múlthét péntekig, amikor nagyot és pozitívan csalódtam benne, de ezt majd később kifejtem a spoileres részben.

Legelőször Sam Raimi révén keltette fel a figyelmemet, amikor megtudtam, hogy ő fogja rendezni az általam várva várt Warcraft RTS trilógia és World of Warcraft MMORPG játékok alapján készülő Warcraft című adaptációt.

A Spartacus teljesen beleillik Raimi eddigi munkásságába, mely főleg adaptációkból, sci-fi és fantasy filmekből/sorozatokból áll. Amikor kicsit utána olvastam, kiderült számomra, hogy Raimi ebben a sorozatban főleg az eddig bevált rendezőtársait és színészeit vetette be. Lucy Lawless-el és Manu Bennett-el, már dolgozott együtt a Xena-ban, és Robert Taper-rel a legtöbb sorozatát közösen rendezte. A másik társrendező Steven S. DeKnight is teljesen beleillik a képbe, akinek olyan sorozatokat köszönhetünk, mint a Smallville, Buffy, Angel, és a Dollhouse.

A Spartacus első benyomásra tisztán idézi a 300 kamerakezelését és színvilágát, ami talán nem is véletlen. Ahogy egyre többet néztem a sorozatból, mégis valahogy a Sin City képregényszerű rendezése ugrott be. Ez főleg az akciójeleneteknél hangsúlyos, ahol a véres kaszabolást szerintem így akarták nézhetőbbé, kevésbé valóssá tenni. Nem mellesleg a Spartacus elég kendőzetlenül mutatja be a korabeli római birodalom árnyoldalait, gondolok én itt a gladiátor vermeken kívül az orgiákra, és a mindent átszövő intrikációkra. A sorozat egyértelműen a képi világával akarja levenni a nézőt a lábáról, de közben gondolkozásra is serkent a római hatalmasságok közötti áskálódással, és ezzel valahogy az HBO saját gyártású sorozatára a Rómára emlékeztet.

spartacusInnentől kicsit spoileresebben a sztoriról. A történet egy trák harcosról (Andy Whitfield) szól, aki egy római legátus megtámadása miatt kerül az arénába, ahol váratlan győzelme miatt ráaggatják a Spartacus nevet. Vagyis nem az eredeti Spartacusról szól a történet, aki a gladiátorlázadást vezette. Érdekes, hogy úgy alakították a történetet, hogy Spartacus valódi neve nem derül ki. Bár megmenekült a kivégzéstől mégsem szabadulhat, egy Batiatus nevű gladiátor kiképzőhöz (John Hannah) kerül, hogy bár kicsit később, de mindenképpen utolérje a halál. Spartacus minden lehetséges módon ellenáll a kiképzésnek, mígnem Batiatus megígéri neki, hogy az együttműködéséért cserébe visszaszerzi neki a feleségét, akit a legátus eladott rabszolgának. Nem akarom leírni az egész történetet, mivel épp az a lényeg, hogy a fordulatok akkor ütnek be, amikor az ember legkevésbé számítana rá, inkább rátérnék arra, mi is változtatta meg a véleményemet abban, hogy az „egynek jó” sorozat helyett, az „ezt nézni kell” kategóriába helyeztem.

Minél kevésbé lelőve a meglepetéseket (bár ez a bekezdés önmagában sokat lelő), Spartacusnak lesz egy nagyon közeli barátja a gladiátorok között, akivel egy összeesküvés végett szembe kerül egy harcban, és kénytelen megölni, különben mindketten meghalnának. Korábban jól felépítve, tényleg erősen érzékeltették, hogy ők ketten valóban igazi barátokká, mondhatni testvérekké váltak. Maga a jelenet is, amikor Spartacus végez a barátjával, rendkívül megható és szívszorító, de később amikor Spartacus a szobájában véresre veri az öklét a falban, és elkeseredetten, sírva a földre rogy, olyan mértékű sajnálatot és dühöt váltott ki benne, amitől sokáig nem tudtam szabadulni. Teljesen sikerült átéreztetni a fájdalmát, annyira, hogy akár puszta kézzel képes lettem volna kitépni az összeesküvésért felelős szívét. Nagyon kevés történet képes bennem hasonlóan erős érzelmi reakciót kelteni, ezért mondhatom őszinte meggyőződésből, hogy ezt a sorozatot érdemes nézni.

spartacus spartacus spartacus spartacus

A sorozat sikeréhez persze a színészek játéka adja a legtöbbet. A Spartacus talán legismertebb színésze Lucy Lawless, aki a Battlestar Galactica-ban megcsillogtatott tudását itt is kamatoztatja. Még egy főszereplő, akit külön meg kell említenem John Hannah, aki ebben a sorozatban sokkal többet mutat meg a tehetségéből, mint a Múmia trilógiában, és szerintem kiemelkedő színészi játékot nyújt. A további főszereplők Andy Whitfield, Peter Mansah és Manu Bennett, bár jól mégsem kivételesen alakítják szerepüket, ez alól talán csak Whitefield legutóbbi részben látható alakítása volt kivétel.

Rajtuk kívül persze még rengeteg eyecandy szereplőt is felsorakoztat a Spartacus, akiket gyakran mutogatnak fél- vagy teljesen meztelenül, de hozzá kell tennem, hogy egyáltalán nem olyan módon, hogy az embernek az az érzése lenne, hogy csak a nézettségért teszik.

Összefoglalva a Sparcatus egy rendkívül látványos sorozatként nyitott, majd megmutatva egy másik arcát engem teljesen megvett. Továbbra sem fukarkodik a képi elemekkel, és a történet így az évad vége felé annyira felfokozott lett, hogy már félve várom azt a pillanatot, amikor az évadzáró végén felvillan a „to be continued”.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teddike.blog.hu/api/trackback/id/tr353142154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolee 2010.04.05. 13:08:28

Köszi az írást, még nem kezdtem el nézni, csak a szereplők, főleg csajok képeit lestem meg. Lesz egy kis időm az eyecandy miatt biztos nézni fogom, meglátjuk a történet mit tesz majd hozzá.

attika 2010.04.05. 13:12:30

Viva Bianca miatt kötelező. Igaz eddig semmiben nem láthattuk, de most nem keveset mutatott. A 10. rész után viszont sok mindent érdemelne, ami nem esne jól neki.

Ismeretlen_37501 2010.04.05. 16:37:17

Nézem én is, 10. rész eseményeit nem nagyon hittem el, annyira tökéletesen felépítették a barátságot, ráadásul ez egy finálénak is elment volna, mondjuk azzal a különbséggel, hogy megtudja ki áll a dolgok hátterében! SPOILER! Ha jobban belegondolunk, most már két főszereplő is van, akiről ha Spartacus kideríti az igazságot, csúnya dolgok fognak történni. Nem lennék Dominus illetve a szőke r*banc helyében sem. Mondjuk ha választanom kell, utóbbi maradjon még egy darabig, "szép" szereplő. Serath, innen is egy köszönet.

Ismeretlen_104632 2010.04.05. 18:02:31

Nagyon bejön a sorozat. Egyre csak jobb lesz az epizódok előrehaladtával. Két apró pontosítás a poszthoz: 1. Se Sam Raimi, se Steven S. DeKnight nem rendező, "csupán" executive producer. Kettejük közül viszont utóbbinak van jelentősebb szerepe a Spartacusban, mivel ő a fő alkotó. 2. "nem az eredeti Spartacusról szól a történet, aki a gladiátorlázadást vezette" Arról a galadiátorról szól, aki vezette a Spartacus-féle rabszolgafelkelést. Spartacus származása körül viszont sok a történelmi bizonytalanság, gondolom ezért választották ezt a "nem ez a nevem" verziót az alkotók.

Serath · http://serath.fw.hu/ 2010.04.05. 19:44:35

Bocsánat a hibákért, mindkettőben egyértelműen igazad van. Bevallom összekevertem a Spartacus és a Ben Hur sztorit. Most olvastam utána és valóban kre. előtt 73-ban került Spartacus Trákiából Capuaba (legalábbis a Révai Lexikon alapján), ahol bajnok lett. Még egyszer elnézést!

Ismeretlen_37501 2010.04.05. 23:47:55

Én nem haragszom. Desmond köszi a pontosítást! :) Serath: Még három rész van ehhez képest az évadból (a 11. már lement), ha gondolod, és van kedved, szívesen fogadjuk a fináléval kapcsolatos véleményedet is.

manó 2010.05.17. 16:05:55

halljátok, Spartakus csajának mi a neve a való életben?

Ismeretlen_37501 2010.05.17. 16:54:25

Melyik csajra gondolsz? A feleségére? Vagy arra akivel a vége felé összekavarászott?

manó 2010.05.17. 17:17:44

a feleségére.

Ismeretlen_37501 2010.05.17. 17:44:53

Manó, akkor Erin Cummings lesz a megfejtés a kérdésedre.

manó 2010.05.17. 18:07:11

köszi szépen a válaszod...
süti beállítások módosítása